Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Museum Sjoel Elburg krijgt schilderij geschonken

Wederom kreeg Museum Sjoel Elburg een schenking aangeboden. Ditmaal betreft het een schilderij van de familie Demeijer. Het is een portret van Bertha Henriette Bromet (1941-2008) in padvinderstenue, gemaakt in 1953 door haar moeder Annie Bromet-Nabarro. De Bromets waren tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken op adressen in Oldebroek en Oostendorp.

Bertha Bromet werd op 6 juni 1941 in Amsterdam geboren. Haar ouders waren Jacques Willem Bromet en Annie Nabarro. Toen het in Amsterdam in 1943 te gevaarlijk werd, dook het Joodse echtpaar Bromet onder bij de familie Van de Kruisweg in Oldebroek. Dochter Bertha vond onderdak bij de familie Flier aan de Mulligenweg 13 in Oldebroek, waar op dat moment ook haar tante Blanche Vieijra en haar dochtertje Rachel verbleven.

Jacques en Annie
Maar in augustus 1943 werden Jacques Willem Bromet en zijn vrouw Annie tijdens een razzia gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Arnhem. Vanuit Arnhem werd het paar naar Westerbork gebracht en in februari 1944 gedeporteerd naar Auschwitz. Jacques werd hier op 30 juni vermoord. Annie werd in 1945 gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Zij overleefde dat kamp.

Dochter Bertha
Bertha Bromet verbleef de laatste periode van haar onderduiktijd bij de familie Van Essen aan de Zuiderzeestraatweg 39 in Oostendorp. Na de oorlog werden moeder Annie Bromet en haar dochter Bertha herenigd. In 1953 schilderde Annie een portret van Bertha. In 1964 trouwde Bertha Bromet met Max van Dam. Met hun beide zoons Simon en Jacob emigreerde het gezin Van Dam-Bromet in 1997 naar Israël. Bertha overleed in 2008 in Thessaloniki, Griekenland. Het schilderij bleef in Nederland achter en kwam uiteindelijk in handen van Peter Demeijer. Hij verzamelde bijzondere voorwerpen met betrekking tot de padvinderij (scouting).

Educatieruimte
Vergezeld van haar dochters Kirsten en Birgitte bracht Nellie Demeijer woensdag 6 december 2023 het schilderij dat Annie Bromet maakte naar Museum Sjoel Elburg. Het portret van Bertha Bromet krijgt een mooie plek in de educatieruimte van Museum Sjoel Elburg.