Introductiefilm over het joodse leven in de provincie, de Mediene. Het is aan te bevelen het museumbezoek te beginnen met deze film.
Centraal in de Sjoel staat een maquette (schaal 1:10) van de synagoge. In de negen monitoren er omheen vertelt opperrabbijn B. Jacobs over het interieur, de gebruiken en rituelen in de synagoge.

Op de plaats waar eens de banken in de synagoge stonden, staan familiezuilen met luisterhoorns. Hier vertellen oudere Elburgers hun herinneringen aan acht joodse families (gemiddeld 3 minuten).
In de overige zuiltjes worden diverse aspecten van het joodse leven in de mediene getoond. Twee zuiltjes bij de oostelijke muur verdienen speciale aandacht. De ene zuil geeft informatie over Isaäk Waaker, de laatste rabbijn in Elburg. De andere zuil belicht de levensloop van Anna Schapira, de joodse onderwijzeres uit Elburg die als enige van de gedeporteerden de verschrikkingen van de vernietigingskampen heeft overleefd.
Op de plaats van de Heilige Arke is doorlopend een audiovisuele presentatie (20 minuten) te zien. Opperrabbijn B. Jacobs legt verschillende gebruiken van het jodendom uit. De film laat ook authentieke beelden zien van een dienst in een synagoge (2008) en historische opnamen van joods leven in de mediene.

Langs de zijmuren van het museum bevinden zich lange vitrines met uitleg over de levensloop (van besnijdenis tot dood) en de joodse feestdagen.

De kleine ruimte is voorzien van attributen die gerelateerd zijn aan de joodse opvoeding. Kinderen kunnen er o.a. met sjablonen hun eigen naam in Hebreeuwse letters schrijven.Voor de oorlog vormde deze ruimte de entree naar de synagoge. De vrouwen gingen via de trap naar de vrouwengalerij, de mannen betraden via een deur de benedenruimte van de synagoge.
Onder de galerij bevindt zich de zogenaamde schatkamer. In deze vitrine zijn de kostbaarste voorwerpen tentoongesteld.

In de zogenaamde consistoriekamer van de Sjoel gaf de rabbijn vroeger Hebreeuwse les. Op twee beeldschermen kan nu een virtuele tour over de joodse begraafplaats worden gemaakt.

In de zogenaamde consistoriekamer van de Sjoel gaf de rabbijn vroeger Hebreeuwse les. Op twee beeldschermen kan nu een virtuele tour over de joodse begraafplaats worden gemaakt.

Op de voormalige vrouwengalerij wordt aandacht besteed aan de rol van de vrouw binnen het jodendom en joods Elburgse vrouwen. Tevens zijn schenkingen aan het museum te bewonderen.

Inrichting museum

De inrichting van Museum Sjoel Elburg is tot stand gekomen met medewerking van DJO Ontwerpers Den Haag en Cultuurproject Apeldoorn.