Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Na een geslaagd jubileumjaar kijken we vooruit naar 2024

Museum Sjoel Elburg kijkt terug op een jubileumjaar vol van activiteiten. Naast tentoonstellingen die heel mooie bezoekersaantallen trokken, hielden we drie dagen open huis, brachten we een breed verspreid jubileumnummer van de Sjofar uit, en werden er voor vrijwilligers twee prachtige excursies georganiseerd, naar Groningen en naar Enschede en Glane.

Er was nog meer: in juli werd er een fietstocht langs een aantal onderduikadressen in Elburg en Oldebroek georganiseerd. In de kloostertuin en de kapel van Museum Elburg kon tijdens Vestingval een tweetal concerten van het klezmerduo Wilde Eend worden beluisterd. Daarnaast mochten we naast onze bezoekers ook een aantal Statenfracties van de Provincie Gelderland verwelkomen - die hun bewondering en waardering voor ons museum niet onder stoelen of banken staken. En ten slotte noemen we de Bonhoeffercursus ‘Dietrich Bonhoeffer in een tijd van Jodenvervolging’, een cursus van drie avonden waarop prof. dr. Gerard den Hertog vele belangstellenden bijpraatte over deze Duitse theoloog en verzetsheld.

Voor 2024 staan de volgende drie tentoonstellingen gepland.
• Henny Leuven met ‘Gestileerde emoties’. Een bijzondere expositie van ongelooflijk gedetailleerde schilderijen.
• Anneke Kaai met ‘Gedreven door de geest’. Een ‘bekende’ kunstenares die haar Inspiratie omschrijft als ‘ingeblazen worden door de Geest van God.’
• Heather en Wiert Douglas met ‘Licht en leven’. Een combi van Heathers keramische objecten en schilderijen van Wiert.

Bezoekersaantallen
Uit de belangstelling voor ons museum merken wij dat Museum Sjoel Elburg een vaste plaats heeft verworven, zowel in Elburg als in de provincie Gelderland als ook daarbuiten. De teller stond op 1 december 2023 op 11.267 bezoekers en 357 rondleidingen! Daar zijn we bijzonder dankbaar voor. Zonder de inzet van al onze vrijwilligers was dat allemaal niet mogelijk geweest.

Het verhaal blijven vertellen
Graag willen we ook in het nieuwe jaar 2024 het verhaal van het Joodse leven in Elburg en in de mediene doorvertellen. De actualiteit onderstreept het nut en de noodzaak daarvan. We leven in verwarrende tijden met oorlogen niet ver bij ons vandaan en een land dat nog moet bijkomen van de verkiezingsuitslagen. Het is tegen dit decor dat we u als Museum Sjoel Elburg fijne kerstdagen en een voorspoedig 2024 toewensen.

Max van Dam!
Tot en met 27 januari 2024 is in ons museum de tentoonstelling ‘Vastberaden en veelbelovend – Max van Dam (1910-1943)’ te bezichtigen. Een idee voor de komende kerstvakantie?