Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Vermoorde kunst laat kunstenaars leven

In de publicatie “Vermoorde kunst. Werk van vermoorde joodse kunstenaars” gaan Edward van Voolen en Linda Horn op zoek naar ‘vergeten’ joodse kunstenaars die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Ook hun kunst werd als het ware vermoord.

“Vermoorde kunst” is een prachtig document, dat prettig leest, ontroert, inzicht geeft én mooi vormgegeven is door Gijs Dragt: prikkeldraad kom je op de achterflap en in het boek tegen, aldus de lovende recensie van Jan Stoel. “Op de binnenflappen een foto van een uitkijktoren in een concentratiekamp. Dit boek doet je stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Het boek is in twee delen opgesplitst. In het eerste deel worden vierentwintig kunstenaars in volgorde van geboortejaar, geportretteerd, staan kenmerkende werken van hen afgebeeld en wordt kort ingegaan op hun kunst. Het tweede deel bestaat uit een reconstructie van leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Else Berg (1877-1942) en Samuel (Mommie) Schwarz (18760-1942). Op de cover staat een krachtig zelfportret van Else Berg uit 1929, die je frontaal aankijkt. Dat is veelzeggend.”

Het boek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling “Vermoorde kunst”, die tot en met 28 november 2020 te zien is in Museum Sjoel Elburg en tot en met 29 november 2020 in het Noord-Veluws Museum en Museum Sjoel Elburg.

Klik hier om het boek te bestellen.