Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

De kinderen van Truus

De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zette haar leven op het spel om joodse kinderen uit Wenen naar een veiliger gebied te smokkelen, onder wie de vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene.

Vastberaden dwong Truus Wijsmuller (1896-1978) toestemming af van de gevreesde Duits-Oostenrijkse SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden. Ze ontving van Yad Vashem de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Samen met anderen die voor het vooroorlogse Kindertransport werkten, redde zij de levens van meer dan 10.000 joodse kinderen die op de vlucht waren voor antisemitisme. Klik hier voor meer informatie.

Uitzending
Op verzoek van Pamela Sturhoofd - zij maakte in het verleden voor Museum Sjoel Elburg het filmpje bij de tentoonstelling De diamant van opa, de introductiefilm Joods leven in de mediene, en de drie filmpjes over De rol van de vrouw in het jodendom - attenderen we graag op de uitzending van de documentaire Truus’ children waaraan zij de afgelopen jaren - samen met onder anderen rabbijn Menno ten Brink - heeft gewerkt.

Documentaire:
De kinderen van Truus
3 mei 2020, NPO2, 20:20 uur.

Boek:
De laatste trein naar vrijheid. Het verhaal van Truus Wijsmuller, de oorlogsheldin die duizenden Joodse kinderen redde.
Meg Waite Clayton, uitg. Harper Collins Holland, Amsterdam (2020), € 21,99.