‘Hoe is het mogelijk dat de geschiedenis van de kindertransporten zo onbekend is gebleven’, vroeg één van de vele aanwezigen tijdens de lezing van rabbijn Lody van de Kamp. ‘Dat komt, legde de rabbijn uit, ‘omdat de hoofdrolspeelster, mevrouw Truus Weismuller, na de oorlog vond dat ze had gefaald. Ze had meer kunnen doen. Ten tweede omdat het echtpaar Weismuller kinderloos was en heel weinig familie had. En die familieleden wisten nauwelijks waar tante mee bezig was. Maar de belangrijkste reden is omdat het geen Nederlandse kwestie was. De kinderen kwamen bij Oldenzaal de grens over en tien uur later verlieten ze via IJmuiden ons land al weer op weg naar Engeland.’
Dit was één van de vragen, die rabbijn Lody van de Kamp moest beantwoorden na zijn lezing over de ca. tienduizend joodse kinderen, die in 1938-39 vanuit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen via Nederland naar Engeland vluchtten. De transporten werden georganiseerd door de in Alkmaar geboren Truus Weismuller, die bij de kinderen bekend was als ‘Tante Truus’, een wat chaotische tante met paraplu en een hele grote mond. En dankzij die laatste eigenschap lukte het haar al die kinderen te redden. Een voorbeeld: in 1938 sprak ze in Wenen SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann die haar vroeg hoeveel kinderen ze mee wilde nemen. Ze blufte en antwoordde: ‘tienduizend’. Met als gevolg dat ze nog dat weekend per trein afreisde samen met maar liefst zeshonderd kinderen! Niet voor niets wordt Truus Weismuller wel de Nederlandse Schindler genoemd!
De lezing , uitstekend georganiseerd door de Stichting Vrienden Museum Sjoel Elburg, werd gehouden op donderdag 30 maart jl. in een overvol gebouw Rehoboth in de Bloemstraat te Elburg.
Na de boeiende lezing over deze bijzonder geschiedenis konden vragen worden gesteld en signeerde de rabbijn de ter plekke aangeschafte boeken ‘Sara, het meisje dat op transport ging’.
Samen met Pamela Sturhoofd van Special Eyes (o.a. producent van de introductiefilm die in Museum Sjoel Elburg wordt vertoond) werkt Lody van de Kamp momenteel aan de documentaire ‘Tante Truus’, die in 2018 klaar moet zijn. Hieronder de trailer van de documentaire, die wellicht t.z.t. ook in ons museum wordt vertoond.