Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Met leskoffer naar De Voord

Op donderdagavond 23 maart jl. waren Marijke Weterholt en Jetse Kuipers - beiden lid van de werkgroep educatie van Museum Sjoel Elburg - op uitnodiging van de ‘Vrienden van De Voord’ te gast in het gelijknamige in verzorgingshuis te Elburg. Ze gaven daar met behulp van een leskoffer, gevuld met meerdere voorwerpen, informatie over gebruiken in het Jodendom

Zo passeerden onder meer Thora, jat, gebedskleed, gebedsriemen en mezoeza de revue. Tijdens het vertellen werden de voorwerpen getoond en werd het verhaal geïllustreerd met korte filmpjes, zoals bijvoorbeeld over het maken van een boekrol .
Daarna kwamen de joodse feestdagen aan bod, zoals de Sabbat en Rosh Hasjana. Hierbij werd op de Sjofar geblazen. Omdat Poerim net achter de rug was en Pesach voor de deur staat, werden ook deze feestdagen uitgebreid behandeld en ondersteund door filmfragmenten.
De avond werd besloten met een kort stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog aan de hand van het verhaal van Gerda Steinhauer, het meisje uit Elburg dat op 9-jarige leeftijd omkwam in Auschwitz. Op het beeldscherm was haar foto te zien evenals haar laatste klassenfoto. Een van de aanwezigen vroeg nog naar de tante van Gerda, Anna Schapira, een bekende joodse onderwijzeres uit Elburg.
De zaal was goed gevuld met hoofdzakelijk bewoners uit De Voord.
Er werd aandachtig geluisterd en de aanwezigen lieten door enthousiast applaus merken dat ze de avond hadden gewaardeerd, hetgeen werd onderstreept door de voorzitter van de Vrienden, de heer Jansen.