Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Huilen tijdens het bevrijdingsfeest

‘Toen het uiteindelijk 5 mei was en de oorlog echt was afgelopen en ik weer naar Elburg ging, waar heel wat mensen op de been waren om feest te vieren,stond ik op de stoep van Vischpoortstraat 1 met de rug naar de mensen toe te huilen… want toen drong pas echt tot mij door: ik had het overleefd maar mijn familie, mijn ouders, mijn broer, mijn zuster en haar man?’

Zondag 26 maart 2017 overleed op 88-jarige leeftijd Victorina Roosje Klompmaker-Jacobs.

Ze was de kleindochter van Abraham de Lange en Eschter Cracau, die voor de Tweede Wereldoorlog in het pand Vischpoortstraat 1 woonden en waar Victorina vaak op bezoek kwam en waaraan ze heel goede herinneringen bewaarde.

Het echtpaar De Lange had vijf kinderen, onder andere dochter Cecilia, de moeder van Victorina.
Cecilia trouwde in 1916 met Michel Jacobs uit Maassluis. Na een korte carrière als sergeant-verpleger bij de Koninklijke Marine in Den Helder begon hij een kruidenierswinkel in Amsterdam- Zuid.
Cecilia en Michel kregen drie kinderen: twee meisjes Esther en Victorina en een broertje Abraham.
Victorina Roosje Jacobs werd op 21 februari 1929 geboren in Den Helder.

Bijna alle leden van de families De Lange en Jacobs werden tijdens de oorlog gedeporteerd en vermoord in Auschwitz en Sobibor.
Victorina echter dook in 1943 onder op meerdere adressen op de Noord-Veluwe: bij Jan Spronk aan de Vierhuizenweg te Oldebroek, bij de familie Mensink aan de Winterdijk in Oosterwolde en tenslotte nog bij de familie Van der Venis in Noordeinde. Ze beleefde er goede tijden maar bij tijd en wijle ook heel spannende momenten.
Zo overleefde ze de verschrikkingen van de oorlog om uiteindelijk te ontdekken dat ze er alleen voor stond:

‘En weer moest ik vechten, zonder familie, voor mijn eigen leven. Een plaatsje zien te vinden in de verwarde wereld van toen, zonder geld, slecht in de kleren. Maar dat waren er zoveel… Met Gods hulp heb ik het gered.’

Na de oorlog trouwde Victorina met Bart Klompmaker uit Oosterwolde.

Ze was zeer betrokken bij Museum Sjoel Elburg. Zo schonk ze het theeservies van haar grootouders aan het museum en op 6 juni 2012 voerde ze in de St.-Nicolaaskerk nog een gesprek met prinses Màxima. Dit ter gelegenheid van de opening van de tentoonstellingszaal en educatieve ruimte.