Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Fietsroute leidt langs gedenkbord

Bep de Waard-Ruijs, lid van onze tentoonstellingscommissie, is druk bezig met de ontwikkeling van de Fietsgids langs joodse onderduikadressen op de Noordwest-Veluwe. De fietsroutes komen langs een aantal joodse onderduiklocaties op de Noordwest-Veluwe en geven een indruk van de joodse onderduikgeschiedenis van dit gebied.

Als alles naar wens verloopt gaat bij de presentatie van deze gids op de website van ons museum een “kennisbank” online met joodse onderduikadressen op de Noordwest-Veluwe. “Ik heb al meer dan 80 adressen en schrijf nu de verhalen bij deze adressen, wat een hele klus is”, aldus Bep de Waard-Ruijs.

Boerderij
Onlangs was De Waard-Ruijs bij het eerste onderduikadres van Leni Duyzend: de boerderij van de familie Koers-Boeve aan de Hogeweg 9 in Kamperveen. “Onze fietstocht gaat daar langs en ik hoorde dat daar ook Herman Caro twee jaar ondergedoken is geweest”, vertelt De Waard-Ruijs. “Onderduiker Herman Caro schonk na de bevrijding dit Delfts blauwe gedenkbord aan de familie Koers-Boeve. In het midden is een onderduiker afgebeeld, en de periode dat Herman bij de familie Koers is ondergedoken, daarboven zijn initialen en er omheen de tekst uit Jesaja 16:3 - Verberg de verdrevenen, en vermeld den omzwervende niet. Dit bord hangt 75 jaar na de bevrijding nog steeds in de woonkamer van de boerderij.”