Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

In memoriam Leni Duyzend (1928-2019)

Op 15 maart 2019 is Leni Duyzend overleden. Leni Duyzend was een klasgenote van Anne Frank. Haar laatste onderduikadres was in Elburg bij de familie Van Leijen-Land, Beekstraat 19.

De Amsterdamse jodin Leni Duyzend (1928-2019) duikt in mei 1943 onder, eerst in Kamperveen, daarna in Oosterwolde. Ze ontsnapt op 6 juli 1944 aan een razzia en verstopt zich in een roggeveld. Fietsenmaker Hendrik Heerdink brengt haar daar eten. Inmiddels is de ondergrondse op de hoogte gebracht en Hennie van Leeuwen brengt haar na enkele dagen met de wasserijauto naar het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten.

Beekstraat 19
In oktober 1944 wordt Leni naar Elburg gebracht. Eerst krijgt ze onderdak bij de familie Van der Heide en daarna wordt ze door de Elburgse verzetsleider Jacob Deetman naar de familie Van Leijen-Land gebracht, aan de Beekstraat, nummer 19. Daar overleeft Leni Duyzend de oorlog en maakt zij de bevrijding van Elburg mee.

Yad Vashemonderscheiding
Ook de zesjarige joodse jongen Herman Löwenberg krijgt de laatste oorlogsmaanden onderdak bij de familie Van Leijen. Op voordracht van Leni en Herman ontvangt het echtpaar Van Leijen-Land in april 1995 postuum de Yad Vashemonderscheiding. De plechtigheid vindt plaats in de voormalige synagoge van Elburg, het huidige Museum Sjoel Elburg. Deze penning wordt momenteel tentoongesteld in het museum.

Documentaire
In 2012 presenteerde Museum Sjoel Elburg een documentaire over de onderduikperiode van Leni Duyzend.