Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Elburg

Op de tentoonstelling ‘Gestileerde emoties. Abstracties in acryl’ van Henny Leuven hangt het doek ‘Elburg’, een geschenk van Henny Leuven aan Museum Sjoel Elburg. De kunstenaar verbeeldt hiermee in Nederlandse en Hebreeuwse letters de ontwikkeling van de stad Elburg en van de Joodse gemeenschap in Elburg door de geschiedenis heen.

De inhoud van Henny Leuvens geabstraheerde herinneringen gaan over het lot van het Joodse volk en over het jodendom in het algemeen. Met het doek ‘Elburg’ zoomt de kunstenaar in op de relatie tussen Elburg en Joden die zich sinds 1700 in de stad vestigden. Er bloeide iets moois op tussen Elburgers en de Joodse inwoners, maar na de Tweede Wereldoorlog was daar niets meer van over. De meeste Joden waren vermoord in de nazi-kampen en de enkeling die terugkeerde, ging liever naar Amerika of Israël. Na 1945 kon er geen minjan meer worden gevormd om een synagogedienst te houden en werd de synagoge in Elburg gesloten.

Hoop
Op het doek symboliseert de grijswitte streep concentratiekampkleding, de twee gele blokjes duiden op de verplichte Jodenster in de Tweede Wereldoorlog. De kleuren in de letters Elburg worden na de Tweede Wereldoorlog weer licht. In de Hebreeuwse letters worden die almaar donkerder, immers, slechts een enkeling overleefde de Holocaust. Met de half oprijzende Davidsster geeft Henny Leuven een boodschap af, alsof er toch nog toekomst is voor Joden in Elburg, alsof de hij hoopt dat het ooit weer kan worden zoals het was. De halve ster symboliseert hoop voor de toekomst. Hoop op leven voor de Joodse gemeenschap, niet alleen in Elburg en Nederland, maar overal ter wereld.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een boekje gemaakt met een overzicht van het tentoongestelde werk van Henny Leuven. Voor € 1,- te koop.