Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Ben Ali Libi, blijvend actueel

‘Ben Ali Libi. Goochelaar’ is een gedicht van Willem Wilmink over deze Nederlandse goochelaar en illusionist. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij op 2 juli 1943 door de nazi’s vergast in Sobibór. Henny Leuven maakte een schilderij over Ben Ali Libi.

Dit schilderij is te zien op de tentoonstelling ‘Gestileerde emoties’. Op het doek zien we Ben Ali Libi als clownesk figuurtje tegenover het immens grote meedogenloze nazimonster, dat hij zelfs niet kon laten verdwijnen.

Gedicht en podcast
Na de oorlog schreef Willem Wilmink een indringend gedicht over de vermoorde goochelaar. Dit gedicht werd onder meer bekend bij het grote publiek dankzij de voordracht van Joost Prinsen. Herman van Veen zette het gedicht in 2009 op muziek en in 2015 maakte Dirk Jan Roeleven een documentaire over de kunstenaar. Dat Ben Ali Libi niets aan actualiteit inboet, bleek deze week uit de podcast ‘Eerst Dit’, waarin Jeroen Hagendijk inging op het gedicht - als een wake-upcall in tijden dat extremisten aan de macht dreigen te komen en het goede moet wijken voor het kwade.