Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Henny Leuven in de sjoel op 30 maart en 13 april

Momenteel loopt in ons museum de tentoonstelling ‘Gestileerde emoties. Abstracties in acryl’ van Henny Leuven. Op de zaterdagen 30 maart en 13 april 2024 is Henny Leuven aanwezig om een toelichting te geven op zijn schilderijen. In drie rondes, om 11:30 uur, 12:30 uur en 14:00 uur, kunnen bezoekers aansluiten.

Henny Leuven (1945) groeide op in Nederland, maar vertrok in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Israël. Lange tijd al weer woont hij nu in Nederland. Enkele jaren geleden begon hij spontaan te schilderen. Hij wist zich geïnspireerd door de Israëlische beeldhouwer en schilder Menashe Kadishman (1932-2015). Leuven maakte talloze schilderijen. De meeste ervan gooide hij naar eigen zeggen weg, maar hij bewaarde het werk waarin hij zijn ziel had gelegd. ‘Wat ik zag in mijn dromen, wat ik voelde en wat er is gebeurd. Als ik schilder, ben ik in een andere wereld. Ik luister naar muziek van Dylan en Cohen. Ik ben emotioneel sterk verbonden met wat ik schilder. Kortom, mijn schilderijen zijn emotie.’

De inhoud van Leuvens geabstraheerde herinneringen gaan over het lot van het Joodse volk en over het jodendom in het algemeen. De vormgeving wordt gekenmerkt door een gestileerde werkwijze: de vormen van het uitgebeelde worden aangepast aan vereenvoudigde grondvormen. De schilderstijl in acryl op doek is uiterst nauwkeurig en ogenschijnlijk emotieloos – wat het werk krachtig maakt.

Foto’s: David Pattyn