Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Vacature tweede penningmeester bestuur Museum Sjoel Elburg

Binnen het bestuur van Museum Sjoel Elburg is een vacature voor een tweede, plaatsvervangend penningmeester, van wie wij verwachten dat hij of zij met betrokkenheid en enthousiasme meewerkt aan de bestendiging van ons mooie museum op de lange termijn. Het bestuur bestaat uit elf personen met elk een eigen verantwoordelijkheid.

Het bestuurswerk van de tweede penningmeester is “afwisselend”, vertelt Willem Rutten, die deze taak zeven jaar vervulde en eind dit jaar afscheid neemt. Zo geeft hij leiding aan de winkelcommissie van de museumshop en zit hij in de werkgroep “beheer en onderhoud”, wat inhoudt dat hij zich ook bezighoudt met het aanvragen van subsidies voor het museum.

Jurist
Rutten werkte voor zijn pensioen als jurist, onder meer in de advocatuur, bij Delta Lloyd en DSM. Als freelancer zette hij zich na zijn pensionering nog twee en een half jaar in voor het pensioenfonds van de vrachtwagenchauffeurs. Die juridische achtergrond was overigens geen voorwaarde om in het bestuur deel te nemen, maar leverde wel zo zijn voordelen op, zegt hij. Toen het museum bijvoorbeeld bij de tentoonstelling “Christendom en antisemitisme” in eigen beheer een boek uitgaf, was het best handig dat Rutten het proces rond de auteur, de illustrator en de uitgever begeleidde. Want hoe zit het met de auteursrechten en de vergoedingen?

Afwisselend werk
Zoals gezegd is een juridische achtergrond geen voorwaarde voor de functie van tweede penningmeester, benadrukt Rutten (1949). “Toen ik zeven jaar geleden bestuurslid werd, had ik bijvoorbeeld nauwelijks boekhoudkundige ervaring, die je voor een tweede penningmeester wel mag verwachten.” Al met al sluit Rutten straks een fijne periode af waarin hij zich heeft ingezet voor Museum Sjoel Elburg. “Er zitten zoveel aspecten aan dit werk en dat maakt het bestuurswerk afwisselend.” En daar was hij naar op zoek toen hij .. jaar geleden met pensioen ging en meende dat hij wat om handen moest hebben. “Ik was al eens in het museum wezen kijken en ben toen eerst suppoost geworden.”

Moeder
Van zijn moeder kreeg Rutten een positieve houding ten opzichte van het joodse volk mee. “In de Tweede Wereldoorlog werkte mijn moeder in de huishouding bij een joodse familie in Den Haag. Op een gegeven moment werd de heer des huizes opgepakt en naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Mijn moeder moest ook mee en heeft een nacht in de gevangenis doorgebracht. Dat heeft diepe indruk op haar gemaakt en sindsdien heeft ze altijd heel positief over joden gesproken.” Er loopt nog een ander draadje naar de joodse bevolking van Nederland. De grootvader van Willem Rutten onderhield een koeriers- en bodedienst tussen Nootdorp en Den Haag – waarvan het kantoor in de grote joodse wijk in Den Haag was gelegen.

Wat vragen we?
Rutten kijkt met plezier terug op de achterliggende zeven jaar waarin hij actief meedraaide in het bestuur. Van de tweede penningmeester vragen we
- affiniteit met de identiteit van Museum Sjoel Elburg
- woonachtig in Elburg of regio is een pré
- creativiteit en daadkracht

De bestuurder ontvangt voor de werkzaamheden geen beloning. Het bestuur vergadert tien avonden per jaar.

Reageren? U mag zich verder laten informeren over de functies door de secretaris van het bestuur, de heer Wim Schenk (tel. 06 51663875). Wij ontvangen uw sollicitatiebrief graag, zie hiervoor www.sjoelelburg.nl. U kunt uw motivatie en cv per e-mail sturen naar info@sjoelelburg.nl, t.a.v. de heer J. Swager, voorzitter van het bestuur.