Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Unieke choemasj voor Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg krijgt een choemasj aangeboden uit de nalatenschap van de familie Vecht. De choemasj komt uit de bescheiden van David en Seline Vecht, die beiden in Elburg zijn geboren. Een choemasj is een uitgave van de Tora die in de synagoge, thuis of bij Joodse Bijbelstudie wordt gebruikt.

De choemasj was een geschenk van de ouders van Seline Vecht aan kleinzoon Jakob toen hij dertien jaar werd. En is dus de halve wereld rondgegaan alvorens op Borneo aan te komen. Kleinzoon Jos Vecht neemt aan dat Jakob deze choemasj op Borneo heeft ontvangen. ‘De choemasj is dus de halve wereld rondgegaan alvorens op Borneo aan te komen. Het bijzondere van deze choemasj is omdat deze is voorzien van Japanse stempels’, licht Jos Vecht toe.

De choemasj wordt op dinsdag 4 juli 2023 om 15.00 uur in Museum Sjoel Elburg overhandigd, in aanwezigheid van (Israëlische) kleinkinderen en achterkleinkinderen van de familie Vecht. Jos Vecht zal vertellen hoe de choemasj vanuit Nederland op Borneo belandde en uiteindelijk weer terugkwam naar Nederland en vervolgens naar Elburg.