Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Geslaagde dagen open huis

Dagelijks rond de honderdtwintig bezoekers telde Museum Sjoel Elburg tijdens drie dagen open huis (6, 7 en 8 juni). De bezoekers kwamen uit zowel Elburg en omstreken als uit heel Nederland en zelfs van over de grens. De een was weleens eerder geweest, de ander kwam voor het eerst binnen.

Wat bezoek je als je een dagje Elburg doet? Je stapt winkels binnen, of je bekijkt een van de vele musea, je strijkt neer op een terras of je doet een complete rondleiding in de historische vestingstad. Wie dezer dagen en passant langs de Graaf Hendriksteeg komt, wordt verrast door een aankondiging van het open huis, een vlag en de Davidster in de kasseien. Je hebt geen drempelvrees en je gaat naar binnen bij Museum Sjoel Elburg. Je wordt hartelijk welkom geheten en je hoeft dit keer geen entree te betalen.

Route
Suppoosten wijzen je vriendelijk de route in het museum en vertellen je deskundig wat je te wachten staat. Museum Sjoel Elburg bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd. Vergeet niet een Celebrationsnoepje te nemen, of koffie of thee met een koekje, neem gerust appelsap of sinaasappelsap van de tafels.

Joods leven
Vervolgens word je naar de filmzaal geloodst, waar je in kort bestek hoort en ziet hoe het joodse leven zich in Elburg ontwikkelde vanaf ongeveer 1700 tot nu toe. Dan ga je de voormalige synagoge binnen, wat nu het museum is, en hier dompel je onder in de verhalen van de joodse families die in Elburg woonden en je bekijkt de objecten in de vitrinekasten. Je ziet de mooie kandelaren aan het plafond, de projectiefilmbeelden op de muur.

Krabbé
Bij de maquette van de synagoge zijg je neer op een krukje en vat je de luisterhoorn om te horen wat er zoal in de synagoge gebeurde. Geïnteresseerden gaan de trap op naar de vrouwengalerij. Ten slotte beland je in de museumzaal waar de negen monumentale schilderijen van Jeroen Krabbé te zien zijn. De meeste mensen maken de laatste ronde zwijgend, stil, met aandacht, met ontzetting dat zoiets kon gebeuren: dat het leven van Abraham Reiss in Sobibor een tragisch einde vond.

Reacties
Bezoekers komen uit Elburg, uit Nunspeet, uit Staphorst, uit Elspeet, uit Canada, uit Nieuw-Zeeland, uit Barneveld, uit Leiden, Nijmegen, Alkmaar, uit Twente, Apeldoorn – vier jonge meiden uit Ouderkerk aan de IJssel, Stolwijk, Montfoort. Een tongval verraadt dat deze bezoekers uit België komen. Weer anderen komen op uitnodiging van een familielid dat 78 jaar is geworden en zijn verjaardag in Elburg viert, en het museum aandoet. ‘Wat mooi, wat veel, ongelooflijk en verrassend dat dit hier allemaal te zien is, wat aangrijpend, indrukwekkend, ik kom terug’ – een greep uit de reacties.

Meeneempakket
Misschien snuffel je nog wat rond in de museumwinkel. Bij de uitgang krijg je de Sjofar mee als ze daar prijs op stelt. Bij het meeneempakket behoort ook de ‘Fietsgids Joodse onderduiklocaties op de Noordwest-Veluwe’ en een paar kaarten om naar familie, vrienden en vriendinnen te sturen. Of om de buren te attenderen op dit museum. Ansichtkaarten met een afbeelding van één van de schilderijen van Jeroen Krabbé uit de tentoonstelling ‘De ondergang van Abraham Reiss’ die tot en met 2 september te zien is.

Hartverwarmend
Het zijn hartverwarmend mooie dagen geweest, dit open huis ter ere van het vijftienjarig bestaan van Museum Sjoel Elburg. ‘Bezoekers vinden het museum indrukwekkend. We hebben mooie en interessante gesprekken kunnen voeren en mensen gepolst om vrijwilliger te worden, wat positief werd opgepakt. Weer en ander denkt erover na om bestuurlijk actief te worden bij het museum’, aldus een tevreden Gerard van der Velde, tweede voorzitter van het bestuur van Museum Sjoel Elburg. ‘Hopelijk vinden nog veel meer mensen de weg naar Museum Sjoel Elburg.