Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Toneelstuk op 5 mei in ‘t Huiken

20 april 2012 – Op initiatief van de Vrienden van museum Sjoel Elburg zal het gezelschap TOP Theater op 5 mei 2012 in ’t Huiken in Elburg de eenakter ‘Een andere dood’ opvoeren. De voorstelling vindt plaats in het kader van de bevrijdingsactiviteiten en begint om 20:00 uur. De kaarten kosten € 5,00 (tot 18 jaar € 3,50). Voorafgaand aan de opvoering van het toneelstuk zal Willem van Dijk van museum Sjoel Elburg een verhaal vertellen over een Joodse familie uit Elburg. Kaarten voor de avond zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij ’t Huiken, museum Sjoel en bij de VVV in Elburg.

TOP Theater heeft de eenakter ‘Een andere dood’ (A different way to die) van Lynn Brittney  jaren geleden al op haar repertoire gehad.  Het stuk gaat over Anna Gruber, overlevende van een concentratiekamp, die in 1950 aankomt in Israël om daar een nieuw bestaan te beginnen. Net als veel Joodse holocaustoverlevenden moet Anna  hiervoor haar oorlogservaringen vertellen aan dr. Feldman, een psychiater. Anna’s  verhaal is even schokkend als verrassend en laat niemand onberoerd.

Bijzonder aan dit toneelstuk is dat het gaat over een geheel andere thematiek dan gebruikelijk is bij stukken die gaan over de Jodenvervolging en de oorlog. Wat deden mensen om te overleven in de meest gruwelijke omstandigheden en valt er begrip op te brengen voor dat verhaal nog enkele jaren later?

De cast van ‘Een andere dood’ bestaat uit Jeannet Mondria als Anna Gruber, René Kampinga als dr. Feldman en Leanne Janssen als Magda. Het toneelstuk wordt geregisseerd door Geke Geuze,  onder wiens leiding al veel voorstellingen tot een goed einde zijn gebracht.  De acteurs en de regisseur speelden allen mee in ‘Het dagboek van Anne Frank’.