Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Grote opkomst bij lezing Bolkestein

19 maart 2012 – De Sjoellezing 2012 door voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein is een succes geworden. Hij sprak over de achtergrond en redenen van de lawine van kritiek die Israël over zich heen krijgt. Het publiek luisterde met grote aandacht.

De zaal van restaurant De Haas in Elburg was bomvol toen Frits Bolkestein op maandagavond om half acht binnenkwam. De grote opkomst verraste hem zichtbaar. Even daarvoor had hij een bezoek gebracht aan Sjoel Elburg, waar hij zich liet informeren over het museum. De heer Bolkestein betoonde zich zeer onder de indruk en schreef dat ook op in het gastenboek.

Kritiek op Israël
Als thema voor zijn lezing had Frits Bolkestein uitgekozen de lawine van kritiek die Israël van alle kanten te verduren krijgt. “Dat is een ingewikkeld en moeilijk onderwerp waarover men lang van mening kan verschillen,” aldus de oud politicus. In het verloop van zijn boeiende betoog probeerde Frits Bolkestein op de zijn bekende, overtuigende manier  de knoop van het Midden-Oostenconflict te ontwarren.

In de pauze lieten veel aanwezigen een boek door de heer Bolkestein signeren. Daarna ging hij in op vragen uit het publiek. De regionale krant De Stentor berichtte hierover: ‘Mevrouw Visser uit Elburg wil het fijne weten over Bolkesteins opmerking dat Joden er beter aan doen te vertrekken uit ons land. De oud-politicus onderstreept dat het geen oproep was. “Ik deed de uitspraak tijdens een interview voor een boek en dat werd opgepikt door een verslaggever.” De macht van het getal en praktijkvoorbeelden spelen bij zijn uitlating mee. “De helft van de Amsterdamse bevolking bestaat uit allochtonen, als je nog van dat woord mag spreken. Ik heb meegemaakt dat een rabbijn op de dam achterna werd gezeten door een aantal Marokkaanse jongens. Dat het gebeurt in mijn stad doet zeer.”

Anti-semitisme
Gevraagd naar de grens van anti-semitisme antwoordt Bolkestein: “Kritiek op Israël is mogelijk, maar het kan ook een mantel voor anti-semitisme zijn.” Over Gretta Duisenberg weigert hij te praten, maar ten aanzien van Israëlcriticus Dries van Agt heeft hij geen enkele reden te veronderstellen dat deze een anti-semiet is. Verder kan hij zich goed voorstellen dat Israël zich grote zorgen maakt over de Arabische lente. “Dat is voor Israël een christelijke winter. Better the devil you know than the devil you don’t know”, zegt hij op een vraag van een jongere.

De Sjoellezing van Frits Bolkestein was al weer de achtste in een reeks die in 2007 begon met een lezing van prof. Arnold Heertje. Na hem hebben onder meer prof. Smalhout, de oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Tijn, Sanne Terlouw, Debbie Petter en rabbijn Jacobs een Sjoellezing verzorgd.