Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Sjoellezing ‘Sobibor en de archeologie van massaal geweld’

Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg verzorgt prof. dr. Martijn Eickhoff, directeur van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, op donderdag 26 oktober 2023 in Elburg de Sjoellezing ‘Sobibor en de archeologie van massaal geweld’.

In zijn lezing geeft professor Eickhoff een overzicht van de opkomst en recente ontwikkelingen van de archeologie van massaal geweld, de impact die het heeft op herinnering, en staat hij uitgebreid stil bij het archeologisch onderzoek in Sobibor. Dit onderzoek kent unieke resultaten, maar het heeft ook verdeeldheid gecreëerd.

Opstand
De Sjoellezing is extra relevant, gezien het feit dat tachtig jaar geleden, op 14 oktober 1943, de opstand in Sobibor plaatsvond, waarna het barbaarse vernietigingskamp door de nazi’s werd gesloten in hun poging om de sporen van hun massale geweld zoveel mogelijk uit te wissen.

Prof. dr. Martijn Eickhoff is directeur van het NIOD en bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Donderdag 26 oktober 2023
Aanvang 19.30 uur
Ichthuskerk, Vrijheidsstraat 1 te Elburg

De toegang is gratis. Wel wordt er na afloop een collecte gehouden ter dekking van de kosten. Parkeren is mogelijk in de directe omgeving.