Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Excursie naar synagoge Enschede en klooster Mor Ephrem

Veertig mensen namen woensdag 11 oktober deel aan de excursie naar de synagoge van Enschede en het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Ephrem. ‘Iedereen heeft genoten’, aldus bestuurslid Gerard van der Velde. De trip was een cadeautje van Museum Sjoel Elburg aan de vrijwilligers, die altijd zo bereidwillig klaarstaan voor het museum.

Rond 08.30 uur vertrok vanuit Elburg een volle bus naar Enschede. Deelnemers aan de excursie, die in het kader van het vijftienjarig jubileum van het museum werd georganiseerd, krijgen na ontvangst in de synagoge koffie en thee met wat lekkers. Er volgde een rondleiding door deze imposante synagoge. Tussen de middag werd een koosjere lunch genuttigd.

Glane
Rond 13.00 uur werd de dagtocht vervolgd. De bus vertrok uit Enschede en stopte bij het klooster Mor Ephrem in het nabijgelegen Glane. Het klooster kent een lange en bewogen geschiedenis. In 1911 werd het klooster in Glane opgericht door Noorse zusters die het huis de naam gaven van de koning van Noorwegen, het St. Olafklooster. In 1921 werd het klooster overgenomen door de Nederlandse provincie van de Societas Mariae (Paters Maristen) en werd het vernoemd naar de heilige Mor Ephrem (306-373), de grote heilige dichter van de Syrischsprekende kerken. In de Tweede Wereldoorlog werd het kloostercomplex door de Duitse legereenheden bezet. Na verschillende eigenaren werd in 1981 het klooster overgenomen door de Syrisch-orthodoxe gemeenschap.

Pater
In het Syrisch-orthodoxe klooster gaf pater Sait, die zelf uit Syrië komt, een rondleiding. Daarbij volgde een bezoek aan de kapel, het mausoleum, de kathedraal en de begraafplaats.

Terug
Rond 17.00 uur meerde een tevreden gezelschap weer aan in Elburg. ‘We hebben genoten, men was enthousiast’, aldus Gerard van der Velde, bestuurslid van Museum Sjoel Elburg.