Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Sjoel presenteert op donderdag 28 april de 5 mei-lezing door Pauline Broekema

Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg verzorgt Pauline Broekema op donderdag 28 april 2022 de 5 mei-lezing ‘Een verhaal uit de mediene’. Met ‘een verhaal uit de mediene’ brengt Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families, wonend in Noord-Groningen, voor het voetlicht.

Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn op 8 mei 1940 getrouwd, twee dagen voor de inval van Duitsland in Nederland. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Een jaar later krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt in juli 1942 weggevoerd en in Auschwitz vermoord. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Pauline Broekema nam in december 2018 afscheid van de NOS na er 34 jaar als verslaggever te hebben gewerkt. Sindsdien legt zij zich toe op het schrijven van boeken en het geven van lezingen. In 2013 hield Pauline Broekema de 4 mei-lezing in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De 5 mei-lezing in Elburg is gebaseerd op haar boek ‘Het uiterste der zee. Een familiegeschiedenis’ over de veerkracht en de moed van mensen.

Plaats: Ichthuskerk, Vrijheidsstraat 1 te Elburg (parkeren op kerkplein Ichthuskerk of parkeerterrein Aldi).
Datum: Donderdag 28 april 2022, aanvang 19.30 uur.
De toegang is gratis. Vanwege de kosten wordt er na afloop een collecte gehouden.