Afgelopen maart liep Onno van Gent samen met zijn vrouw door het rustieke Elburg. Al drentelend door de vestingstad viel zijn oog op een plaquette op een monumentaal pand. Hij was meteen geïnteresseerd. Op de plaquette was een verpleegkundige weergegeven. Hij stond voor het geboortehuis van Rosa ofwel Roosje Vecht.
“Nu heb ik iets met verpleegkundigen”, schrijft Van Gent. “Ik ben met een verpleegkundige getrouwd, en één van mijn zonen heeft ook voor dat mooie beroep gekozen. Op de plaquette las ik dat deze was geplaatst op het geboortehuis van Rosa of Roosje Vecht. Zij was als verpleegkundige omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog in België. Mijn vrouw had het al in de gaten. Oh help, daar zit zeker weer een stukje in? En ja hoor. Het verhaal liet me niet los, en al gauw begon het te kriebelen. Bij een onderzoek op het internet stuitte ik op veel extra informatie. Want naast het verliezen van de oudste dochter en zus in de Eerste Wereldoorlog, zal de Tweede Wereldoorlog deze joodse familie nog veel meer leed teweegbrengen. Het resultaat kunnen jullie nu zelf lezen.”
Onno van Gent schreef zijn verhaal in De Koerier, een informatieblad over verdedigingswerken en militaire geschiedenis.
Post Scriptum
De Koerier nr. 197, augustus 2021, vermeldt een belangrijke aanvulling: "We beginnen deze aflevering met een terugblik op de vorige. Dat was de special van Onno van Gent over het lot van Roosje Vecht en van andere Joodse inwoners van Elburg. De aflevering heeft aardig wat aandacht gekregen. Zij werd gepubliceerd op de website van het door Onno genoemde Museum Sjoel in Elburg. En Onno heeft zelfs een radio-interview afgegeven. Uit die aandacht is een belangrijke bron over deze geschiedenis naar voren gekomen. De websites die Onno heeft geraadpleegd, hebben veelal ook van die bron gebruik gemaakt. Alleen een specifieke vermelding ervan is Onno bij het schrijven van het artikel niet tegengekomen. Het gaat om uitgebreid onderzoek en beschrijving door Willem van Norel en Philip Perneel, uit de jaren 2013 en 2014. De heer Van Norel publiceerde in 2014 Joods Leven in Elburg. Met deze aanvulling doen Onno en uw redacteur graag eer aan het werk van beide heren." Waarvan akte.