Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Ridders van Gelre in Museum Sjoel Elburg

De Ridders van Gelre zijn terug! Vanaf maandag 5 september gaan ze iedere week op pad om de mooiste verhalen uit de rijke Gelderse historie te vertellen. Dat is hoognodig, want het verleden van Gelderland legt het altijd af tegen de vaderlandse geschiedenis die alleen over de Randstad gaat. De Ridders strijden vijftien weken lang voor meer aandacht voor onze eigen provinciale geschiedenis.

Op woensdag 28 september jl. zijn de ‘ridders’ Bas Steman en René Arendsen ook in Elburg geweest om opnamen te maken voor het thema Geschiedenis van joods leven in Gelderland. Nadat eerst in Nijmegen, Nijkerk en Amersfoort was gefilmd verscheen de filmploeg van TV Gelderland onder leiding van Sabine IJkholt omstreeks 15.30 uur bij het museum.

In het gezelschap was ook de heer Paul Vigeveno, co-auteur van de zeer informatieve Gids van joods erfgoed in nederland. Dit prachtige boekwerk, een must voor iedere liefhebber van de geschiedenis van joods leven in de Mediene, is natuurlijk in de museumwinkel te koop.
Paul Vigeveno gaf als kenner bij uitstek van joods Nederland adviezen omtrent de te filmen panden aan de Beekstraat. Ook zijn opnamen gemaakt in het museum en op de joodse begraafplaats.

De uitzending over het joodse leven in de provincie Gelderland is op maandagavond 14 november a.s.

De Ridders van Gelre wordt gemaakt in samenwerking met Gelders Erfgoed, de Radboud Universiteit Nijmegen, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. En wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Gelredag in Elburg

Ook organiseren de Ridders weer vijftien Gelredagen op bijzondere locaties uit de Gelderse geschiedenis. Iedere zaterdagochtend bent u welkom op een plek waar de Ridders die week ook waren. De Gelredagen zijn iedere zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en zijn gratis toegankelijk.
De Gelredag in Elburg is op zaterdag 19 november a.s. Museum Elburg én Museum Sjoel Elburg werken mee aan het programma dat door Radio Gelderland wordt uitgezonden.

 Volg de Ridders via Twitter en Facebook.