Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Prinses Máxima opent nieuwbouw museum Sjoel Elburg

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekendgemaakt dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden op woensdag 13 juni 2012 de nieuwbouw van museum Sjoel Elburg opent. 

In reactie op de uitnodigingsbrief liet Hare Koninklijke Hoogheid het bestuur weten gaarne gevolg te geven aan de uitnodiging voor deze bijzondere gebeurtenis. Het bestuur is buitengewoon verheugd met de komst van prinses Máxima en beschouwt de aandacht van de prinses voor het museum als een kroon op het werk van al degenen die het museum een warm hart toedragen.

Prinses Máxima wil tijdens haar bezoek graag  persoonlijk kennismaken met de vrijwilligers die betrokken zijn bij het museum. Gezien het grote aantal gasten die het bestuur verwacht, is besloten om de ontvangst van de prinses in de Grote of St.-Nicolaaskerk te houden. Daar zullen de Commissaris van de Koningin en de burgemeester van Elburg de prinses verwelkomen. Na de officiële opening van de nieuwbouw en een bezoek aan de eerste schilderijententoonstelling van Jip Wijngaarden in de nieuwe expositiezaal, ontmoet de prinses diverse personen die bij museum Sjoel Elburg betrokken zijn.

De nieuwbouw biedt ruimte aan een expositiezaal en ruimte voor educatieve doeleinden. De nieuwbouw is gefinancierd door een subsidie van de provincie Gelderland, een subsidie van het VSB fonds en veel particuliere donaties.

Sjoel Elburg is één van de eerste verhalenmusea (misschien zelfs wel hét eerste). Het verhaalt hoe de Joodse- en niet Joodse Elburgers met elkaar samenleefden en is daarin een voorbeeld van hoe het er in veel plaatsen in Nederland aan toe ging. Daarmee geeft het museum een historisch perspectief aan actuele thema’s van integratie en verdraagzaamheid.

Sinds de opening zomer 2008 hebben bijna 50.0000 bezoekers de weg naar het museum gevonden. Velen legden hun grote waardering vast in het gastenboek van het museum. In 2010 is Sjoel Elburg verkozen tot Beste Kleine Museum van Nederland.
Elburg, 2 mei 2012