Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Nieuwe expositie Jip Wijngaarden

IK VERGEET JOU NOOIT
Nieuw werk van Jip Wijngaarden in Sjoel Elburg 


Van 14 juni tot en met 20 oktober 2012 exposeert museum Sjoel Elburg nieuw werk van Jip Wijngaarden (1964) in de nieuwe expositieruimte die door Prinses Máxima wordt geopend. 

De titel van de tentoonstelling is Ik vergeet jou nooit. Daarmee verwijst de kunstenares naar een Bijbeltekst uit Jesaja. Deze tekst is een belofte van trouw aan iemand die er zelf niet meer zo in gelooft, een terugkerend thema in haar werk. In de tekst Ik vergeet jou nooit ziet Jip Wijngaarden echter ook een liefdesverklaring van een bruidegom aan zijn bruid. En zo is mede het Bijbelboek Hooglied, de liefdesverklaring bij uitstek, een inspiratiebron voor deze expositie.

De ruim twintig schilderijen op de tentoonstelling zijn vertellend, figuratief en hebben door het uitbundige kleurgebruik een sterke emotinele lading vol hoop en verlangen. De rijke beeldtaal die in de Bijbel verborgen zit, schittert voorzichtig door het werk van Jip Wijngaarden heen. De talloze lagen olieverf op doek geven elk werk iets kostbaars en meditatiefs.

Jip Wijngaarden, vooral bekend van de toneelbewerking van Het Dagboek van Anne Frank, geregisseerd door Jeroen Krabbé, exposeerde eerder in 2008 in Elburg met de tentoonstelling Uw volk, mijn volk, waarbij een catalogus verscheen van haar hele œuvre tot dan toe.