Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Onderduiken op de Noordwest-Veluwe

Onderduiken betekende tijdens de Tweede Wereldoorlog dat men zich, vaak voor langere tijd, verborg om niet door de politie of Duitsers te worden opgepakt. In dit herdenkingsjaar 2020 is dat de reden waarom de werkgroep ‘Onderduiken op de Noordwest-Veluwe’ van Museum Sjoel Elburg na hard werken de documentaire en een lesbrief ‘Onderduiken op de Noordwest-Veluwe’ presenteert.

In 2020 wil Museum Sjoel Elburg graag een bijdrage leveren aan de uitwerking van De joodse geschiedenis op de Veluwe, één van de drie verhaallijnen van Gelderland Herdenkt. Daarbij zet Museum Sjoel Elburg onder meer in op het educatief project Onderduiken op de Noordwest-Veluwe.

Twee producten
Binnen het project Onderduiken op de Noordwest-Veluwe heeft Museum Sjoel Elburg de volgende twee producten gerealiseerd:
- Er is een documentaire gemaakt voor en door leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs over het fenomeen onderduik in de gemeenten Oldebroek (Noordeinde, Oosterwolde en Oldebroek), Elburg (vesting Elburg, ’t Harde en Doornspijk) en Nunspeet (Het Verscholen Dorp) .
- Aanvullend hierop is een lesbrief gemaakt, bestemd voor groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

Duurzaamheid
Documentaire en lesbrief zijn niet aan tijd gebonden en kunnen ook ná 2020 worden gebruikt. Vandaar dat bij de uitvoering gekozen zal worden voor kwalitatief hoogstaande materialen met een eigentijdse vormgeving die past bij de doelgroep.

Bezoek aan Museum Sjoel Elburg
Voor dit educatieve project zal MSE samen met scholen een bezoek plannen, waarin:
- de documentaire wordt vertoond
- de lesbrief wordt gemaakt
- en zowel Museum Sjoel Elburg als een paar onderduikadressen in de Vesting worden bezocht.

Duur bezoek: anderhalf á twee uur.
Datum bezoek: in overleg met educatief medewerkers van het museum. Stuur a.u.b een e-mail naar mevr. Marijke Weterholt (m.weterholt@upcmail.nl).
Kosten bezoek: € 3,00 per leerling. Begeleiders gratis.