Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

ODE AAN 23.000 VRIJWILLIGERS

Elburg - Dinsdag 6 december jl. reist een kleine delegatie van Museum Sjoel Elburg af naar het Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark te Hilversum.

Naast ‘Sjoelvrijwilliger’ David Evertsen zijn Frederiek Jeletich (adviseur bestuur) en Tom Bergstra (secretaris ) van de partij. David is namelijk door de Museumvereniging uitgenodigd om de presentatie van de 35 gefilmde portretjes bij te wonen. En hij mag een paar gasten meenemen. De portretjes zijn gemaakt van David en nog 34 gelukkigen en daarmee vissen 22.965 vrijwilligers achter het net! Dit alles omdat de Museumkaart 35 jaar bestaat.

De ontvangst in Hilversum is hartelijk en gaat gepaard met koffie/thee en allerlei lekkernijen. Handen worden geschud o.a. van Carla Keijzer van de Museumvereniging en van Esther van Lune (producer) en Hidde van Warmerdam (regisseur) van de productiemaatschappij Buro van Warmerdam.

Daarna worden de genodigden gevraagd naar filmzaal 2 te gaan om daar de film ODE AAN 23.000 VRIJWILLIGERS te bewonderen. Maar eerst geeft mevrouw Mirjam Moll, manager promotie van de Museumvereniging informatie over de totstandkoming van de film, over de keuze van de gefilmde vrijwilligers en over de 23.000 vrijwilligers die meehelpen in de ruim 400 musea die Nederland rijk is. De gemaakte uren van al die vrijwilligers vertegenwoordigen een bedrag van maar liefst honderd miljoen euro per jaar, vertelt ze. Tot slot wordt regisseur Hidde van Warmerdam nog kort geïnterviewd en hij maakt dankbaar van de gelegenheid gebruik om alle vrijwilligers hartelijk te bedanken voor de prima samenwerking.

En dan komt eindelijk de film aan bod bestaande uit 35 korte impressies (duur ca. 1 minuut) van het werk van zeer verschillende vrijwilligers in alle mogelijke, meest kleine musea verspreid over heel Nederland. David is met z’n 24 jaar de jongste vrijwilliger, de oudste ruim negentig jaar. Kenmerkend is het enthousiasme en de passie waarmee het vrijwilligerswerk wordt gedaan. Iedereen hoopt het dan ook nog jaren vol te houden! Na afloop is de conclusie dat David er perfect op staat. Waarvan acte!