Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Nogmaals Maud Dahme-Peper

Het ‘onderduikmeisje’ Maud Dahme-Peper (87) was 25 juli op bezoek in Museum Sjoel Elburg, met een groot gezelschap Amerikanen die zij historische plaatsen van Europa wilde laten zien, zoals Auschwitz. Als kind zat Maud ondergedoken in Oldebroek en Elburg en overleefde de Tweede Wereldoorlog. Het gezin Peper emigreerde naar Amerika.

De 87-jarige Maud zat eerst in Oldebroek ondergedoken met haar zusje Rita bij de familie Spronk aan de Zuiderzeestraatweg 366. Toen het daar door de razzia’s te gevaarlijk werd, kwam ze in Elburg bij de familie Westerink op Beekstraat 3. De zusjes gingen door voor evacués uit Arnhem (na de voor de geallieerden verloren luchtlanding in september 1944) en konden zich daardoor tamelijk vrij bewegen. Op 19 april 1945 mocht ze in Elburg de bevrijding meemaken. De ouders van de meisjes overleefden de oorlog wonder boven wonder.

Naar Amerika
De familie Peper emigreerde in 1950 naar Amerika, ging eerst in New York City wonen en later in de staat New Jersey. Maud zag het als haar taak om de Holocaust bij de jongeren onder de aandacht te brengen – waarvoor het Saint Elizabeth College in Convent Station in New Jersey haar in 2012 een eredoctoraat verleende. Regelmatig kwam ze met groepen naar Europa om langs de historische plaatsen te gaan zoals Auschwitz maar kwam dan ook altijd in Elburg en Oldebroek langs om haar onderduikplaatsen te laten zien. Voor het laatst was dat in 2019. En nu dan in 2023, dezer dagen deed ze de Noordwest-Veluwe aan met een groep Amerikaanse studenten en docenten.

Boek
De oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop gaf in december 2022 de vertaling ut van het autobiografische werk Chocolat, the Tast of Freedom, de biografie van Maud Dahme-Peper uit 2015. Het boek is gratis aangeboden aan de leerlingen van groep acht van de basisscholen in de gemeenten Elburg en Oldebroek. In de plaatselijke boekhandel en in Museum Sjoel Elburg is dit boek ook verkrijgbaar.

Toespraak en kennisbank
Klik hier voor de toespraak van Maud Dahme-Peper op vrijdagavond 28 juli in het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente in Oldebroek.

Klik hier voor onze kennisbank over joodse onderduiklocaties op de Noordwest-Veluwe. Klik hier voor het specifieke verhaal van het onderduikadres van Maud Dahme-Peper in Elburg.

(Zie ook: Norel, W. van, Joods leven in Elburg, gedenkboek, Elburg 2014, en elburginoorlogstijd.nl)