Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Nieuwe DVD “The Hidden Child” nu Nederlands ondertiteld

De film vertelt het ontroerende verhaal van het Joodse meisje Maud Peper dat in de oorlog samen met haar jongere zusje Rita ondergedoken was in Oldebroek en Elburg. Jarenlang leefden zij gescheiden van hun ouders, liefdevol opgevangen met gevaar voor eigen leven door gewone mensen uit Oldebroek en Elburg. De meisjes overleefden de oorlog en wonder boven wonder overleefden hun ouders de oorlog ook. Maar hoe verliep de hereniging met hun kinderen, die inmiddels een nieuwe identiteit hadden aangenomen en een christelijke opvoeding hadden gekregen? De film, gemaakt door een professionele documentairemaker uit de Verenigde Staten in nauwe samenwerking met Maud Dahme-Peper, vertelt het bijzondere verhaal van een verborgen kind.

De Nederlandse versie van de DVD is geproduceerd met vriendelijke toestemming van Maud-Dahme Peper (het verborgen kind), de NJN (New Jersey Public Television) en het PBS (Center for Public Broadcasting in Amerika). De kosten voor dit project worden geheel gedekt door vrijwillige bijdragen en uit de verkoop van de DVD.

Van de circa 1,6 miljoen Joodse kinderen die in Europa leefden voor de Tweede Wereldoorlog, hebben er maar 100.000 de Holocaust overleefd. De meesten werden verborgen gehouden op zolders, in kelders, kloosters of in dorpen en boerderijen. Maud Dahme-Peper uit New Jersey (VS), voormalig president van de New Jersey Board of Education, was een van de verborgen kinderen die het hebben overleefd.

In museum Sjoel Elburg is een speciale herdenkingsplaquette te zien die aan de burgers van Elburg is aangeboden als dank voor de hulp aan verborgen kinderen in de oorlog.