Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Na 65 jaar weer Joodse muziek in de synagoge

Na 65 jaar weer Joodse muziek in de synagoge
Elburg – Op zondagmiddag 2 september 2007 klonken voor het eerst sinds 65 jaar weer Joodse liederen in de synagoge van Elburg. Het optreden van het gerenommeerde koor van de Portugees Israëlitische Gemeente Amsterdam Santo Serviço vormde een bijzonder onderdeel van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed in Elburg. De belangstelling was overweldigend.

In een overvolle zaal in de voormalige synagoge van Elburg gebeurde iets bijzonders op die zondagmiddag. De voorzitter van de Stichting Synagoge Elburg, de heer P. Th. Van Hout, maakte bezoekers die vanuit het hele land naar Elburg waren gekomen erop attent dat zij getuige waren dat voor het eerst sinds de oorlogsjaren er weer Joodse liederen door een Joods koor ten gehore werden gebracht. Het publiek luisterde ademloos naar de 11 zangers en beloonde het koor telkens met luid applaus. De koorleden zelf vertelden dat zij onder de indruk waren van de massale belangstelling.

Primeur voor Elburg
Elburg was één van de drie plaatsen in Nederland die voor het publiek geopend waren in het kader van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed. Het is voor het eerst dat de Elburgse synagoge in dit Europees Joodse programma was opgenomen. Deze dag werd in Nederland verder gehouden in Amersfoort en Delft.

De Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed is door de Raad van Europa als een officiele Europese Culturele Route aangeduid. De dag wordt inmiddels in 30 Europese landen georganiseerd. In Nederland is B’nai B’rith (een joodse vereniging voor goede doelen) verantwoordelijk voor de landelijke organisatie.

Het programma in Elburg van 2 september 2007 omvatte verder rondleidingen door Joods Elburg met een bezoek aan de Joodse begraafplaats en langs panden waar Joden hebben gewoond en gewerkt. Ruim voor de eerste rondleiding om 12:00 uur begon stonden belangstellenden in de Graaf Hendriksteeg al te wachten. Naar schatting zijn er tussen de 500 en 800 bezoekers geweest.

Tijdens drukbezochte presentaties is tekst en uitleg gegeven over de plannen voor het Joods museum in Elburg. De film “A hidden child” van een Amerikaanse Jodin over de tijd dat zij als klein meisje tijdens de oorlog was ondergedoken in Oldebroek en Elburg trok de hele middag door een volle zaal.