Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Synagoge Elburg open tijdens Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed

Synagoge Elburg open tijdens Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed

Elburg – De synagoge van Elburg is op zondag 2 september 2007 één van de drie plaatsen in Nederland die voor het publiek geopend zijn in het kader van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed. Het is voor het eerst dat de Elburgse synagoge in dit Europees Joodse programma is opgenomen. Deze dag wordt in Nederland verder gehouden in Amersfoort en Delft. Volgend jaar wordt in Elburg een joods museum geopend.

De Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed is door de Raad van Europa als een officiele Europese Culturele Route aangeduid. De dag wordt inmiddels in 30 Europese landen georganiseerd. In Nederland is B’nai B’rith (een joodse vereniging voor goede doelen) verantwoordelijk voor de landelijke organisatie.

Het programma in Elburg van 2 september 2007 begint om 12:00 uur. In de synagoge aan de Graaf Hendriksteeg 2 wordt tekst en uitleg gegeven over de plannen voor het Joods museum in Elburg en wordt de film “A hidden child” vertoond. Deze film van een Amerikaanse Jodin gaat over de tijd dat zij als klein meisje tijdens de oorlog was ondergedoken in Oldebroek en Elburg.

Rondleidingen door Joods Elburg
Om 12:00, 13:00 en 16:00 uur zijn onder leiding van deskundige gidsen rondleidingen door de binnenstad met aandacht voor de geschiedenis van de Joden in Elburg en een bezoek aan de Joodse begraafplaats.
Een bijzonder onderdeel van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed in Elburg is het optreden van het gerenommeerde koor van de Portugees Israëlitische Gemeente Amsterdam Santo Serviço in de voormalige synagoge. De optredens zijn om 14:00 en 15:00 uur.
De entree is gratis. Het is raadzaam tijdig aanwezig te zijn voor de rondleidingen.

Meer informatie over het programma in Nederland staat op www.joods-erfgoed.nl.

Programma Elburg
In de Synagoge, Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg

12.00 – 17.00 uur De Synagoge is open voor bezoekers
14.00 en 15.00 uur Optreden van het koor van de Portugees Israëlitische Gemeente Amsterdam: Santo Serviço
12.00, 13.00 en 16.00 uur Rondleidingen door de binnenstad met aandacht voor de geschiedenis van de Joden in Elburg en bezoek aan de Joodse begraafplaats.