Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Museum Sjoel Elburg organiseert op 4 mei a.s. Open Joodse Huizen.

Op 4 mei a.s. organiseert Museum Sjoel Elburg het project Open Joodse Huizen: kleinschalige herdenkingen in huizen die voorheen bewoond werden door joodse families. 

In twee woonhuizen, Beekstraat 38 en Beekstraat 19,  worden verhalen verteld van voormalige joodse bewoners, joodse buurtgenoten of kinderen, die in dat huis zaten ondergedoken.  Speciale uitnodigingen zijn gegaan naar mensen die nog persoonlijke herinneringen aan hen hebben. Door hun aanwezigheid en die van familieleden van de vroegere bewoners zal de herdenking een heel persoonlijk karakter kunnen krijgen.De herdenkingen in de huizen beginnen steeds op het hele uur: Beekstraat 38 om 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur, Beekstraat 19: 12.00 en 13.00 uur. Om 15.30 uur is Leny Duyzend, die als kind op dit adres was ondergedoken, aanwezig om zelf haar verhaal te vertellen.

In Beekstraat 3 is een fototentoonstelling ingericht en worden van 12.00 uur tot 16.00 uur filmfragmenten vertoond, waarin onderduikkinderen hun verhaal vertellen.

In Museum Sjoel Elburg wordt van 11.00 tot 17.00 uur een film vertoond over Ilona Ptasnik, het meisje met de krullen op de grote foto in de etalage van het museum.

Bijzonder is ook dat op Beekstraat 38 de huidige bewoners, het artsenechtpaar Hutten, Joodse liederen, ontstaan n.a.v. het onderduiken, ten gehore zullen brengen. Mevrouw Hutten declameert en zingt, daarbij begeleid door haar echtgenoot.

Het project Open Joodse Huizen is een initiatief van Joods Cultureel Kwartier uit Amsterdam.Het werd vorig jaar voor het eerst in Amsterdam georganiseerd en trok grote belangstelling. Naast Amsterdam en Elburg doen dit jaar ook Borne, Den Haag, Groningen en Tilburg mee.

De herdenkingsbijeenkomsten en de andere activiteiten zijn gratis toegankelijk. Vanwege de beperkte ruimte in de woonhuizen wordt belangstellenden geadviseerd bijtijds aanwezig te zijn.

Het volledige programma voor Elburg is te vinden op www.joodsehuizen.nl

Rectificatie: De in de brochure van de Oranjevereniging Elburg aangekondigde ‘Wandelingen door joods Elburg’ komen te vervallen.