Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Ambassadeur van Israël opent tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg

Zijne Excellentie Haim Divon, ambassadeur van Israël in Nederland, opent op vrijdag 26 april 2013 de tentoonstelling ‘Volgend jaar in Jeruzalem’ in museum Sjoel Elburg met werk van het kunstenaarsechtpaar Marc de Klijn (1939) en Henny van Hartingsveldt (1952). Het bestuur van Museum Sjoel Elburg is zeer verheugd dat de heer en mevrouw Divon enthousiast gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging de opening te verrichten. Zij zullen behalve het museum ook joods Elburg bezoeken. Het is voor het eerst dat Elburg door een Israëlische ambassadeur wordt bezocht.

Volgend jaar in Jeruzalem
De titel van de tentoonstelling van Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt verwijst naar het ‘lesjana hababiroesjalajiem’ (Volgend jaar in Jeruzalem), een gezegde dat jaarlijks door joden bij hun traditionele paasmaaltijd over de hele wereld wordt uitgesproken. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan de wens van joden om terug te keren naar hun vaderland. De beide kunstenaars, afkomstig uit Kampen, verhuizen dit voorjaar naar Israël en spreken in deze tentoonstelling ook hun persoonlijke wens uit. De tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg markeert een belangrijk moment in hun leven en werk.

Persoonlijke verwerking
Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt wonen sinds 1991 in Kampen waar Marc docent was aan de kunstacademie. Aanvankelijk schildert hij zelf vooral figuratieve landschappen in aquarel, maar in de jaren tachtig wordt zijn werk steeds abstracter. Henny maakt handgevormde keramische objecten met het leven als belangrijk thema. Na een reis naar Auschwitz in 1995 staat de persoonlijke verwerking van de jodenvervolging centraal in het werk van beide kunstenaars.

Beelden van het beloofde land
De expositie ‘Volgend jaar in Jeruzalem’ laat zien dat Israël sinds 2007 een nieuwe inspiratiebron is. De keramische beelden van Henny zijn veelal gebaseerd op bijbelse thema’s en joodse feestdagen. Met hun aardse kleuren en opgerichte vormen willen zij het leven vieren. De kleurrijke aquarellen van Marc tonen boeiende landschappen rondom het meer van Galilea (Kineret), Eingedi, Nain, de stad Jeruzalem, Kapernaüm en Guvrin, maar ook portretten van rabbijnen.

De tentoonstelling is voor het publiek geopend van zaterdag 28 april tot 22 september 2013.