DinsdagĀ t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Museum Sjoel Elburg ontvangt bijzondere schenking

Woensdagmiddag ontving museum Sjoel Elburg van zoon Nico Bleij en dochter Koosje Bleij de Yad Vashempenning van hun vader Dick Bleij. Dick Bleij was tijdens de oorlogsjaren actief in het verzet. Via zijn werk op de secretarie van de gemeente Oldebroek zorgde Dick Bleij voor onderdak voor joden in Oldebroek en Elburg. Door zijn inspanningen konden Jons en Koosje Bouwman uit Haarlem uiteindelijk onderduiken bij de familie Bleij aan het Bagijnendijkje te Elburg. Door verraad werd Dick Bleij in 1943 gearresteerd en afgevoerd nar de gevangenis in Scheveningen. Via Kamp Vught werd Dick Bleij in 1944 gedeporteerd naar Dachau. Na een zware periode werd Bleij in mei 1945 bevrijd.

De familie Bouwman heeft in 1983 een Yad Vashemonderscheiding voor de familie Bleij aangevraagd. Op 24 november 1983 ontving het echtpaar Bleij postuum de onderscheiding van de Rechtvaardigen onder de Volkeren. Hun zoon Dick Bleij kreeg op dezelfde dag de Yad Vashempenning uitgereikt.

Verzetsman Dick Bleij stierf op 5 december 2011 op de leeftijd van 92 jaar. Zijn kinderen hebben onlangs besloten om de penning te schenken aan museum Sjoel Elburg. Bij de overhandiging waren ook Jons Bouwman, zijn echtgenote, zijn dochter (uit de V.S.) en zijn kleindochter aanwezig.