Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

GELEENDE GEZICHTEN

102 portretten van kinderen uit Westerbork geschilderd door Ada Stel

Van 19 maart tot en met 20 juni 2015 exposeert Museum Sjoel Elburg 102 portretten van kinderen uit Westerbork die geschilderd zijn door de Friese kunstenares Ada Stel (1947). Elk portret staat symbool voor één van de 102 transporten die tussen 1942 en 1994 plaatsvinden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen in Auschwitz en Sobibor. Daarbij worden in totaal bijna 18.000 kinderen gedeporteerd. Slechts weinig kinderen hebben dit overleefd.

De officiële opening van deze bijzondere tentoonstelling zal – in aanwezigheid van de kunstenaar – op donderdag 19 maart 2015 om 15.30 uur worden verricht door dr. J.C.Terlouw, fysicus, schrijver en voormalig politicus voor D66.

Kinderen van alle tijden
Met haar eigen en uitbundige kleurgebruik slaagt Ada Stel erin deze kinderen af te beelden als kinderen van alle tijden: vrolijk, wijs, stoer, blue. Kinderen waarvan gehouden wordt. Kinderen die je een toekomst gunt. Het zijn de kleding, de strik in het haar, het kraagje die verraden dat het kinderen zijn uit een andere tijd. Je zou er nostalgie in kunnen herkennen, maar het is beschamend anders.

Elburgs meisje als één van de bijna 18.000
Het project Geleende gezichten wordt in Museum Sjoel Elburg aangevuld met een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt schilderij, foto’s en een korte documentaire over Gerda Steinhauer. Dit uit Oostenrijk gevluchte meisje wordt via Elburg , Amsterdam en Westerbork uiteindelijk naar Auschwitz gedeporteerd en daar samen met haar ouders vermoord.

In Memoriam
Op de tentoonstelling is ook ruimschoots aandacht voor het boek In Memoriam (2012) van Guus Luijters dat de aanleiding is voor het ontstaan de serie Geleende gezichten. In dit boek brengt hij de personalia van bijna 18.000 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joodse, Roma en Sinti kinderen bijeen. Van 3.000 vindt hij bovendien een foto. In een interview hierover maakt Guus Luijters de opmerking: ‘Ik wil die kinderen weer een naam geven’. Ada Stel wordt erdoor gegrepen. Het leidt uiteindelijk tot haar reactie: ‘Dan wil ik die kinderen weer een gezicht geven’.

Activiteiten
Bij de tentoonstelling worden extra activiteiten georganiseerd. Kijk voor het volledige en actuele aanbod op www.sjoelelburg.nl.