Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Nunspeet – Bergakkerweg 39 – C. van der Hoef

In 1942 duikt de familie Alter-Wolder uit Den Haag onder bij Cornelis van der Hoef, Bergakkerweg 39 te Nunspeet. ‘We hebben ja gezegd omdat we dat voor ons geweten niet durfden weigeren,’ aldus mevrouw Van der Hoef in een interview in 1990. Aanvankelijk zijn alleen Frida Alter en haar dochtertje Suze bij de Van der Hoefs ondergedoken. Frida’s echtgenoot, zoontje en schoonvader zijn elders in Nunspeet ondergedoken en komen af en toe op bezoek. De familie Van der Hoef vindt dat te riskant en in overleg met verzetsman Theo Stevens besluiten ze hen ook in huis te nemen. Vanwege het toenemend aantal huiszoekingen wordt in de werkplaats een kelder gemetseld van 2x2x2 meter. Daar verblijft de familie Alter 132 weken, dag en nacht. Mevrouw Van der Hoef kookt iedere dag een warme maaltijd voor hen. Verzetsvrouw Cor Bakker-van Rheenen brengt voedselbonnen.

Op 14 augustus 1944 overlijdt de 74-jarige Hijman Alter. ‘Ouderdomsverschijnselen’, zo luidt de officiële doodsoorzaak. De familie Van der Hoef veronderstelt dat het isolement zijn stervensproces heeft versneld. Hijman wordt, met inachtneming van de joodse rituelen, onder het afdak van de werkplaats begraven. De buren
merken niets en ook de beide zonen van de familie Van der Hoef niet. De jongens weten niet beter dan dat de onderduikers vertrokken zijn. Ze horen pas na de oorlog dat ze al die tijd in de kelder hebben gezeten.

Een ouder familielid van de Alters duikt, na het overlijden van Hijman, ook onder in de kelder. Mevrouw Van der Hoef: ‘Als je buiten liep kon je de joden wel eens horen praten. Je stond dan doodsangsten uit. Je liep dan onopvallend naar het kelderluik en gaf hen een seintje dat ze rustig moesten zijn.’

Als Van der Hoef opgeroepen wordt om voor de Duitsers te werken, verstopt hij zich ook in de kelder. Omdat hij niet aan de oproep gehoor geeft, volgt er een huiszoeking. Gelukkig wordt de kelder met onderduikers niet ontdekt. Op het einde van de oorlog krijgen ze inkwartiering van een Duitse soldaat. Hij is de gehele dag op pad en als hij ’s avonds thuiskomt verdwijnt hij in zijn kamer en bezorgt de Van der Hoefs geen problemen.

De familie Alter-Wolder overleeft de oorlog. Hijman Alter wordt op 7 mei 1945 herbegraven op de Israëlitische Begraafplaats in Wassenaar.

Bronnen:

  • Visser, A. Onderduikers op de Veluwe. (Over)leven in oorlogstijd (Wezep 1990)
  • Digitaal Joods Monument