Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Nunspeet – Albertlaan 14 – D.D. Bakker

Bij het echtpaar Bakker-van Rheenen, Albertlaan 14 te Nunspeet, duiken begin 1943 Benjamin en Roosje Härtz-Meiboom uit Harderwijk onder, met hun drie kinderen Jetje, Betje en Hartog.

Dionysius Dirk Bakker en zijn tweede vrouw Cornelia Johanna van Rheenen worden in de dagelijkse omgang opa Bakker en tante Cor genoemd. Eind 1942 duikt een joodse vriendin een poosje bij hen onder, daarna twee joodse jongens en vervolgens woont een twaalfjarig joods meisje uit Rotterdam een jaar als dochter bij hen.

Benjamin Härtz krijgt in 1942 een oproep om zich te melden in een joods werkkamp. Op station Harderwijk krijgt hij te horen dat hij weer naar huis mag omdat hij lid is van de Joodse Raad. Benjamin besluit om met zijn gezin onder te duiken. Jetje duikt onder bij het echtpaar Bakker in Nunspeet, Betje en Hartog bij een architect in Hulshorst en Benjamin en Roosje bij de familie Zoet in Nunspeet.

Begin 1943 vindt gezinshereniging plaats en kan de familie Härtz onderduiken in een tot zomerhuisje omgebouwd kippenhok in de achtertuin van opa Bakker. Voor de kippen bouwt opa een nieuw hok. De Härtzen krijgen regelmatig familie op bezoek. Hun onderduikadres is na enkele weken bij meerdere mensen bekend. Ook de Duitse Sicherheitsdienst (SD) krijgt een tip over hun verblijfplaats. Midden in de nacht komen SD-agenten naar de Albertlaan om huiszoeking te doen: eerst bij de buren, daarna bij de Bakkers. ‘Wo sind die Juden’, is de vraag. Ze doorzoeken huis en tuin, maar vinden de familie Härz niet. Ze zien het zomerhuisje wel, maar geloven opa als hij zegt dat het een kippenhok is.

Opa en tante Cor besluiten dat de familie Härz weg moet. De vraag is waarheen? Al snel komt opa met de oplossing: het zomerhuisje verplaatsen naar een veilige plek in het bos. Na enig speurwerk wordt de plek gevonden in het bos aan de Pas-opweg. Het echtpaar Bakker blijft voor water en proviand zorgen. Enige tijd later verhuist het zomerhuisje naar het bos aan de andere kant van de weg en gaat het deel uit maken van Het Verscholen Dorp.

Bronnen:

  • Visser, A., Het verscholen dorp. Verzet en onderduikers op de Veluwe (Wezep 1985)
  • Thijssen, J., Het verscholen dorp. Ondergronds op de Veluwe 1943-1944 (Amsterdam 2020)

Opa Bakker

Tante Cor