Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

‘Het mankeert ons aan een goed adres’

Op uitnodiging van de Vrienden van Museum Sjoel Elburg verzorgt Niek van der Oord op donderdag 2 mei 2019 de ‘5 meilezing’ in de Ichthuskerk in Elburg.

Niek van der Oord houdt zijn lezing onder de titel ‘Het mankeert ons aan een goed adres’. Het levensverhaal van zijn moeder Jenny Stern vormt de rode draad van zijn betoog.
Jenny Stern wist als een van de weinigen uit Kamp Westerbork te ontsnappen. Zij overleefde de oorlog dankzij zeven onderduikadressen. Haar ouders en jongste zusje Leny werden op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar zij drie dagen later werden vergast. Een documentaire maakt deel uit van de lezing. Niek van der Oord is journalist en auteur. Eerder verscheen van zijn hand het boek Jodenkampen, waarover hij twee jaar geleden onder overweldigende belangstelling een 5 meilezing lezing hield in Elburg.

Standaardwerk
Jodenkampen belicht de vergeten geschiedenis van joodse werkkampen in 1942 en wordt als een standaardwerk beschouwd. Zo’n vijftig kampen vormden het voorportaal van Kamp Westerbork. Tijdens de lezing in 2017 benadrukte Van der Oord dat de Holocaust niet in Auschwitz, Sobibor of Westerbork begon, maar voor velen dichtbij de voordeur in werkkampen als De Vanenburg bij Putten, De Bruine Enk in Nunspeet en It Schut in Ede.

Datum: Donderdag 2 mei 2019, aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Vanwege de kosten wordt er na afloop een collecte gehouden.
Plaats: Ichthuskerk, Vrijheidsstraat 1 te Elburg (parkeren op kerkplein Ichthuskerk of parkeerterrein Aldi).