Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

De tegendraadse koe, de held

Tot en met 4 mei 2024 presenteert Museum Sjoel Elburg ‘Gestileerde emoties’, abstracties in acryl van Henny Leuven. Kunstenaar Henny Leuven vertolkt met zijn schilderijen aangrijpende en persoonlijke gevoelens over het leed van het Joodse volk. Stuk voor stuk unieke schilderijen, die voor het eerst in Elburg te zien zijn.

De expositie met werk van Henny Leuven werd zaterdag 10 februari 2024 geopend. Het was galeriehouder Hans Heintz die voor het eerst kennismaakte met het werk van Henny Leuven. Heintz zag meteen dat het bijzonder werk was en tipte Museum Sjoel Elburg. Zodoende speelde hij een rol bij het ontstaan van een tentoonstelling ‘waarin het leed van het Joodse volk in diverse schilderijen prachtig is verbeeld.’ Volgens Heintz zouden velen kennis moeten nemen van de expositie ‘Gestileerde emoties. Abstracties in acryl van Henny Leuven’.

Er is altijd een weg terug
In zijn openingstoespraak vertelde Heintz dat hij meteen werd gegrepen door het schilderij ‘Er is altijd een weg terug’. Dit schilderij verbeeldt een koeien die allemaal dezelfde richting uitgaan, maar wie zeer goed kijkt, ziet een koe die tegendraads is. Dat is ‘de held’, de persoon die kritische vragen stelt en niet met de massa mee hobbelt, maar de weg terug durft te gaan, een eigen richting kiest.

Op de expositie is een boekje verkrijgbaar met alle schilderijen van Henny Leuven.