Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Grote subsidie Provincie Gelderland voor Sjoel

Museum Sjoel Elburg ontvangt een subsidie van 21.600 euro van de Provincie Gelderland in het kader van het projectplan 80 jaar vrijheid na vervolging en verzet in de Tweede Wereldoorlog op de Noordwest-Veluwe: Veluwe Remembers. Met het door de Sjoel ontwikkelde plan kunnen andere gemeenten en scholen hun winst doen.

De Provincie Gelderland steunt projecten die aandacht besteden aan de vrijheid. De herdenking van 75 vrijheid in 2020 werd groots opgezet, maar kon door de coronapandemie deels niet doorgaan. In plaats daarvan werd het programma Vrijheid! in het leven geroepen, onder meer om in 2025 80 jaar vrijheid te vieren en te herdenken.

De afgelopen maanden werkte de educatiecommissie van Museum Sjoel Elburg hard aan bovengenoemd projectplan, dat globaal bestaat uit:

  • dagexcursie scholieren aan kamp Westerbork / kennisneming van etappe Westerborkpad;
  • stripboek ‘Vervolging en verzet op de Veluwe’;
  • ontwikkelen lesbrief onderbouw voortgezet onderwijs;

Waarbij de tentoonstellingscommissie voorbereidingen treft voor:

  • expositie geschiedenis van kamp Westerbork, periode januari tot en met april 2025.

Museum Sjoel Elburg is dankbaar met de toekenning van de subsidie. De educatiecommissie hoopt dat het projectplan navolging zal vinden. ‘Andere gemeenten langs de Veluwespoorlijn kunnen onze excursie aan Westerbork na een etappe aan het Westerborkpad kopiëren door vanuit Nijkerk, Putten, Ermelo of Harderwijk een wandelprogramma over het Joodse verleden in hun plaats op te zetten met medewerking van de lokale middelbare scholen, gevolgd door de excursie per bus vanaf de NS-stations in die plaatsen.’