Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Anke van der Velde: ‘Groepen horen het complete verhaal van joods Elburg’

Anke van der Velde (1946) werd in 2008 suppoost bij Museum Sjoel Elburg en werd al snel coördinator van groepsrondleidingen, wat zij tot op de dag van vandaag nog steeds doet. Van oorsprong is ze verpleegkundige en kwam ze naar Elburg bij het Evangelisch Begeleidings Centrum (EBC) als vrijwilligster werken.

‘Vanwege mijn christelijke levensovertuiging heb ik altijd een sterke betrokkenheid op Israël gevoeld. Diep in mij is het besef verankerd dat het joodse volk door God is uitverkoren. Anderzijds leeft in mij sterk het gevoel dat wij, ook christenen, een schuld hebben tegenover het joodse volk, dat zoveel leed is aangedaan. In 2006 heb ik drie maanden als ‘baanbreker’ in Jeruzalem gewerkt voor Near East Ministry. Toen ik hoorde dat er een joods museum in Elburg kwam, was mijn belangstelling meteen gewekt en ben ik suppoost geworden. Vrij snel erna ging ik de groepsrondleidingen coördineren, wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds op me neem. Ons museum geeft, op aanvraag, groepsrondleidingen door de stad, langs de huizen waar joden hebben gewoond. Daar worden de verhalen verteld van de joodse inwoners. Indrukwekkend is het verhaal van de zusjes Maud en Rita Peper, die op Beekstraat 3 zaten ondergedoken. Zij overleefden de oorlog en emigreerden in 1950 naar Amerika. Verder wordt er een bezoek aan de begraafplaats op de wallen gebracht. De aard van de groepen is divers. Denk aan een vrouwenvereniging, een bijbelstudiegroep, een bedrijfsuitje, een broers- en zussendag, een vriendinnenuitje of een opa die zijn 75e verjaardag viert. Al deze groepen kunnen bij ons terecht. Ze krijgen bij ons het complete verhaal van joods Elburg. Een rondleiding door de stad duurt ongeveer vijf kwartier onder leiding van bekwame gidsen.’

Een verkorte versie van het bovenstaande verhaal van Anke van der Velde staat in de jubileumuitgave van de Sjofar, juni 2023.