Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Foto’s synagogen naar Jeruzalem

Elburg, 23 augustus 2011

De fototentoonstelling van de Joodse cineast en fotograaf Willy Lindwer over synagogen in Nederland verhuist in november van Elburg naar Jeruzalem. Dit is ter gelegenheid van een symposium over de geschiedenis van het Nederlandse Jodendom,  georganiseerd door de Center for research of Dutch Jewry. Hierna worden de foto’s  nog tentoongesteld in het Diaspora Museum in Tel Aviv (Israël).

De tentoonstellingscommissie van museum Sjoel Elburg stelde  in het najaar van 2010  een  tentoonstelling  samen van foto’s van de bekende cineast en documentairemaker Willy Lindwer .  Op de prachtige zwart-wit foto’s staan de synagogen van Nederland, die er zo’n twintig jaar geleden nog waren. De opening in Elburg werd verricht door de fotograaf Willy Lindwer en Gerrit-Jan Wolffensperger, vice voorzitter van het Sem Presser archief.

De tentoonstelling is  van 8 oktober 2010 t/m 26 februari 2011 te zien geweest in museum Sjoel Elburg. Daarna verhuisde de tentoonstelling naar museum  De Casteelse  Poort te Wageningen.

Van alle synagogen in Nederland is nog een derde als synagoge in gebruik. De andere panden zijn expositieruimte, cultureel centrum, winkel of kerk. Veel van deze synagogen werden gebouwd na de burgerlijke gelijkstelling in 1796 toen de Joden zich overal vrij mochten vestigen.

De tentoonstelling is  door bezoekers hoog gewaardeerd, zoals blijkt uit veel notities in het gastenboek van de Sjoel.  Op de prachtige, verstilde foto’s van synagogen van bijvoorbeeld Arnhem, Zutphen, Harderwijk, Hattem en Elburg is goed te zien dat de exterieurs meestal werden opgetrokken in verschillende zogenaamde neostijlen. Het interieur is vaak eenvoudig: een zaalbouw met aan de korte zijden tegenover  elkaar de ark en de vrouwengalerij.

Bij de opening van de expositie in Elburg zei Willy Lindwer: “Je ziet het Nederlandse dorp of stadje, gefotografeerd via de synagoge. Het typisch Nederlandse landschap waarin het joodse leven zich heeft afgespeeld en waarin de sjoel centraal stond. Dat was de opzet van mijn foto’s en ik ben zeer verheugd dat het nu voor het publiek hier te zien is. Het is een hommage aan dat bijzondere medieneleven dat eeuwenlang in Nederland heeft bestaan.”

Zie www.sjoelelburg.nl


Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u bellen met Tom Bergstra, secretaris van museum Sjoel Elburg, telefoon 0525 681548

Aanvullende informatie over Willy Lindwer:

Willy Lindwer (Amsterdam, 1946) is bekend om zijn films, waarvoor hij in 1988 de International Emmy Award ontving voor de film De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank.  In 1993 kreeg Willy Lindwer uit handen van Bert Haanstra een Gouden Kalf voor zijn documentaire over Joodse oorlogspleegkinderen:  Kind in Twee Werelden.