Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Feest bij Museum Sjoel Elburg

Elburg, 13 juli 2012 –‘Ben ik echt de 50.000e bezoeker ? Geweldig, wat een verrassing’, verzucht mevrouw J. Groenewege uit ’s -Graven zande (ZH) wanneer zij vrijdag 13 juli omstreeks 11.30 uur Museum Sjoel Elburg binnenkomt. Samen met drie vriendinnen – nog van de lagere school – logeert ze in Nunspeet en besluit ’s ochtends een dagje Elburg te gaan doen. Met als gevolg dat ze door bestuursleden van het museum en persfotografen hartelijk wordt ontvangen. In de bestuurskamer worden de dames toegesproken en ontvangt mevr. Groenewege een paar passende kado’s. Na koffie met gebak gaan de dames onder begeleiding het museum bezichtigen. ‘En dat alles op vrijdag de dertiende’, merkt één van de vriendinnen op!


Verwachtingen overtroffen

Vier jaar na de opening van het Museum Sjoel Elburg in 2008 is de 50.000ste bezoeker ontvangen. Dat is veel meer dan verwacht. Vice-voorzitter Willem van Norel : ‘Het aantal bezoekers heeft onze verwachtingen overtroffen. We zijn er erg blij mee. Bij de opening waren we voorzichtig uitgegaan van misschien wel achtduizend betalende bezoekers per jaar. En nu, na vier jaar, zitten we al op 50.000! Daarnaast hebben inmiddels veel scholieren een bezoek gebracht aan ons prachtige museum. En dat aantal neemt nog steeds toe. De interesse van jongeren in ons museum is groot. Daarom vond ik het ook zo bijzonder dat de 11-jarige Michelle Kleiberg van de Da Costaschool uit Nunspeet twee jaar geleden onze 25.000ste bezoekster was. Ze bracht met haar klas een bezoek aan het museum.’

Bezoekers komen uit het hele land naar Elburg voor een bezoek aan het kleine museum over joods leven in de provincie, in de Mediene. Museum Sjoel Elburg, gehuisvest in een monumentale synagoge, geeft bezoekers met presentaties, tentoonstellingen en educatieve programma’s informatie over de sociale, economische en culturele geschiedenis van de joodse gemeenschap van Elburg. Bezoekers zijn onder de indruk over de eigentijdse presentatie, getuige de vele uitingen van waardering in het gastenboek.

Als gevolg van de opening van de nieuwbouw van het museum door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima op 13 juni jl. zijn er de laatste weken veel meer bezoekers dan daarvoor. De naamsbekendheid van het beste, kleine museum van Nederland is dankzij deze feestelijke opening enorm toegenomen.


Jip Wijngaarden

De tentoonstelling Ik vergeet jou nooit van nieuw werk van kunstenares Jip Wijngaarden blijkt de grote trekpleister.

Janneke Wijngaarden werd in 1964 geboren in Amsterdam. Ze zou aan de kunstacademie gaan studeren, maar dat plan veranderde onverwacht toen ze in 1983 werd geselecteerd voor de hoofdrol in het toneelstukHet dagboek van Anne Frank. Onder de naam Jip vervolgde ze de weg van theater en film. Toen ze in 1989 voor opnamen in Frankrijk was, kwam opnieuw een onverwachte wending in haar leven. Ze leerde er haar toekomstige man Philippe Combes kennen. Jip en Philippe besloten de wereld van glitter en glamour de rug toe te keren en vestigden zich tenslotte in 1993 in Sergy, aan de voet van de Franse Jura. Daar maakte acteren plaats voor schilderen.


Ik vergeet jou nooit

De titel verwijst naar de bijbeltekst Jesaja 49 vers 14-16, waarin een belofte van trouw wordt verwoord. De ruim twintig schilderijen zijn vertellend, figuratief en hebben door het uitbundige kleurgebruik een sterke emotionele lading vol hoop en verlangen.

De tentoonstelling is nog te zien tot 20 oktober a.s.