Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Amerikaanse leraren op bezoek

14 augustus 2012 – Een gezelschap van twintig leraren uit de Verenigde Staten heeft zaterdag 4 augustus een bezoek gebracht aan museum Sjoel Elburg.  Onder leiding van Maud Dahme-Peper, die als Joods meisje in Elburg ondergedoken zat, hebben de docenten een studiereis gemaakt langs herdenkingsplaatsen van de Holocaust in Duitsland, Tsjechië en Polen.

In Amsterdam is het Anne Frankhuis en in Vierhouten het Verscholen Dorp bezocht, gevolgd door een bezoek aan de boerderij aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek waar Maud Dahme-Peper met haar zusje Rita ondergedoken heeft gezeten. Een vast onderdeel van de Holocaust-studiereizen die Maud Dahme jaarlijks organiseert, is een rondleiding in museum Sjoel Elburg en een excursie langs Joodse objecten in de vesting Elburg.

Vóór de toegangspoort tot de Joodse begraafplaats (vanwege sabbat mocht niemand de begraafplaats betreden ) heeft Maud de Engelse vertaling voorgelezen van het ontroerende gedicht “Righteous of the World”  van de Poolse dichter Chaim Chefer. In dit gedicht wordt eer betoond aan die mensen die door onderdak te verlenen aan onderduikers hun eigen leven op het spel zetten.

Dankzij deze onderduikadressen heeft het hele gezin Peper de oorlog overleefd. In 1950 zijn zij geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Maud heeft daar diverse functies bekleed op het gebied van onderwijs. Afgelopen jaar zijn haar in Amerika twee eredoctoraten toegekend. Maud heeft ook een documentaire laten maken over haar ervaringen in de onderduiktijd onder de titel “The Hidden Child”  (Het Verborgen Kind); deze film is op DVD met Nederlandse ondertiteling te verkrijgen in het museum Sjoel Elburg.