Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Extra aflevering TV Gelderland

Extra aflevering TV Gelderland | woensdag 4 mei | Dodenherdenking

30 april 2011

Op woensdag 4 mei 2011 vanaf 18.20 uur is op TV Gelderland een speciale uitzending te zien van Een ode aan onze doden. Met daarin onder meer het verhaal van de Joodse Klaartje de Hond uit Elburg. Direct na aankomst in Kamp Westerbork in oktober 1942 trouwt Klaartje met haar verloofde Salo West. Nog geen drie weken later wordt zij vergast in concentratiekamp Auschwitz.

Klik hier voor de uitzending van TV Gelderland
(het onderwerp over Klaartje de Hond uit Elburg begint na 10:30 min.)

De opnamen van dit aangrijpende verhaal zijn deze week gemaakt op de Joodse begraafplaats en in museum Sjoel Elburg. Daar wordt nu de laatste brief van Klaartje bewaard die zij schreef vanuit Kamp Westerbork. Historicus en vicevoorzitter van de Sjoel Willem van Norel vertelt voor TV Gelderland: “Tragischer kan het bijna niet. Vanuit Westerbork schreef Klaartje aan haar buurvrouw in Elburg of zij een wollen broekje wil sturen omdat zij blaasontsteking heeft. En zij informeert nog naar de andere Joden in Elburg. Het is het laatste levensteken van deze jonge vrouw. Kort daarna wordt zij op transport gesteld en vergast in Auschwitz, slechts 28 jaar oud.”

Lege plek
Klaartje de Hond is één van de zestien Elburgse Joden die in concentratiekampen zijn vermoord.  Van Norel: “Op de Joodse begraafplaats van Elburg zijn nu 109 grafzerken. Maar het hadden er meer moeten zijn. Een lege plek herinnert ons aan de Joodse Elburgers die hier begraven hadden moeten worden. In de extra aflevering van Een ode aan onze doden op Dodenherdenking 2011 worden nog drie bijzondere verhalen uit de provincie Gelderland getoond. De uitzending wordt op 4 mei elk uur herhaald en is ook op 5 mei te zien.

Lesbrieven
Museum Sjoel Elburg heeft lesbrieven samengesteld voor scholieren van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs waarin verhalen zoals over Klaartje de Hond worden verteld en toegelicht. Sjoel heeft ook een stadswandeling door Joods Elburg uitgegeven in de vorm van een boekje met plattegrond.

Museum Sjoel Elburg bestaat sinds 2008 en vertelt het verhaal van haar Joodse inwoners vanaf 1700 tot de Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in de voormalige synagoge van Elburg. Sinds de opening hebben meer dan 35.000 mensen, waaronder veel scholieren, het museum bezocht. In 2010 is het museum uitgeroepen tot Beste Kleine Museum van Nederland.