Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Sjoel actief op 5 mei

Op Bevrijdingsdag 2011 organiseert museum Sjoel Elburg twee activiteiten, een stadswandeling door Joods Elburg ’s middags en de 5 mei lezing ’s avonds.

Stadswandeling
Om 14:00 uur, 15:00 uur en 16.00 uur is gelegenheid om deel te nemen aan een wandeling door Joods Elburg. Ervaren gidsen leiden belangstellenden langs verschillende panden in de vesting en andere plaatsen met een Joods verleden, waar zij het verhaal vertellen van de voormalige Joodse bewoners. De duur van deze 5 mei wandeling is ongeveer een uur. Het vertrek is vanaf museum Sjoel Elburg in de Graaf Hendriksteeg 2 in Elburg. De kosten bedragen €  4,- per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene mogen gratis mee.

Lezing
In 2010 is Sjoel Elburg begonnen met een nieuwe traditie: de 5 mei lezing. Vorig jaar is de eerste lezing gehouden door de Amerikaanse Maud Peper, die als meisje was ondergedoken in Elburg. De 5 mei-lezing van dit jaar wordt uitgesproken door de heer Evert de Graaf uit Putten. Zijn onderwerp is: De razzia van oktober  1944. Tijdens deze razzia zijn meer dan 600 mannen uit Putten weggevoerd, van wie er slechts enkele tientallen terugkeerden. Onderdeel van zijn verhaal is ook de toenadering tussen de Duitse inwoners van de plaats waar de Puttenaren in een werkkamp werden vastgehouden en de bevolking van Putten. De 5 mei lezing vindt plaats in het HKC gebouw, Van Kinsbergenstraat 2 in Elburg. De aanvang is 19:30 uur; de zaal is open vanaf 19:00 uur. De toegang is vrij. Er zal een collecte worden gehouden voor bestrijding van de onkosten.