Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Iris Verweij de jongste suppoost

HAVO SCHOLIERE IRIS VERWEIJ IS DE 70ste SUPPOOST van SJOEL ELBURG

24 mei 2011

De zeventienjarige HAVO scholiere Iris Verweij uit Elburg is de 70ste suppoost van museum Sjoel Elburg.  Daarmee is zij de jongste suppoost van het museum. Na de introductie met succes te hebben afgerond, is zij vandaag officieel verwelkomd door bestuurslid Rijk van de Poll als suppoost van het museum. Iris heeft zich aangemeld vanwege haar belangstelling voor geschiedenis, in het bijzonder de Joodse achtergrond van haar woonplaats. Na het HAVO examen wil Iris geschiedenis gaan studeren aan Hogeschool Windesheim in Zwolle.

De belangstelling van Iris voor Sjoel is gewekt op de school waar ze nu eindexamen doet, het Lambert Franckens College in Elburg. “We krijgen geschiedenis van een docent die zelf nauw betrokken is bij het museum en bij het samenstellen van lesmateriaal voor scholieren. Hij weet echt alles van Elburg en de Joodse historie en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Na een paar bezoeken aan de Sjoel in het kader van een lesopdracht heb ik besloten mezelf als vrijwilliger aan te melden,” aldus Iris Verweij.

Vrijwilligers
Sinds de opening in juni 2008 zijn er bijna veertigduizend bezoekers geweest. Bijzonder is dat Sjoel Elburg nog steeds geheel op vrijwilligers draait. Op dit moment zijn er 70 suppoosten actief die regelmatig dienst doen in het museum. Van de suppoosten zijn 33 man en 27 vrouw. De leeftijd varieert van 17 jaar tot rond de 80. Coördinator van de suppoosten Rijk van de Poll zegt: “De gemiddelde leeftijd schat ik wel op 60 plus. Verder is er een enkele dertiger en veertiger, dus zijn we heel blij met deze nieuwe, jonge kracht voor ons museum.”

Opleiding
Nieuwe suppoosten krijgen eerst documentatie toegestuurd. Een brochure geeft informatie over hoe je als suppoost te werk moet gaan en hoe je moet omgaan met bezoekers. Verder is er uitgebreide documentatie over de Joodse geschiedenis en over het museum zelf. Na het lezen van de informatie gaan de nieuwe suppoosten eerst een aantal keren mee met ervaren suppoosten. Ze leren dan hoe het allemaal reilt en zeilt en hoe om te gaan met het kassasysteem.

Nieuwe suppoosten nodig
Het museum kan nog zeker nieuwe suppoosten gebruiken. Het komt voor dat het moeilijk lukt om twee suppoosten per dagdeel in te roosteren. Sjoel hoopt in het najaar met de beloofde uitbreiding te kunnen beginnen. Dan moeten er minimaal twee suppoosten aanwezig zijn. Sjoel Elburg is het hele jaar geopend van dinsdag tot zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur behalve op feestdagen. Voor meer informatie zie de website.