Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Elburg is klaar voor bezoek Prinses Máxima

De straten zijn geveegd, de stoep is nieuw gelegd, het museum is klaar en de burgemeester oefent zijn welkomstspeech. Museum Sjoel Elburg en de gemeente zijn helemaal klaar voor het eerste bezoek van Prinses Máxima aan Elburg volgende week woensdag 13 juni 2012 om 10.30 uur.  Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima opent dan de nieuwbouw van het museum Sjoel Elburg. De nieuwbouw bevat een expositiezaal en een educatieve ruimte.

Prinses Máxima arriveert woensdagmorgen bij de Grote of St.-Nicolaaskerk in Elburg. Toeschouwers kunnen de aankomst van de Prinses zien vanuit de Zuiderkerkstraat en de Van Kinsbergenstraat.  In de kerk vindt het welkom plaats onder andere door de burgemeester van Elburg en de voorzitter van het museum. Zangeres Lucette van den Berg brengt een Jiddisch lied ten gehore, waarna kunstenares Jip Wijngaarden vertelt over haar eerste schilderijententoonstelling in de nieuwe Sjoelzaal.

Nieuwe stadsdichter   
Willem van Dijk, oud-leraar en nu gids en suppoost van museum Sjoel, is onlangs aangesteld als de nieuwe stadsdichter van Elburg. Zijn eerste stadsgedicht over integratie en verdraagzaamheid zal tijdens het openingsprogramma aan de Prinses worden voorgedragen door de Elburgse Oranje-fan Iris Schut. Daarna gaat de Prinses rond 11.00 uur met enkele genodigden naar de Graaf Hendriksteeg voor de officiële opening van de nieuwbouw van de Sjoel.Prinses Máxima krijgt bij de opening assistentie van veertien scholieren van de Elburgse basisscholen (van elke school twee leerlingen). Hierna bezoekt de Prinses het museum voor de Joodse geschiedenis van Elburg.

Vrijwilligers
Het bezoek van Prinses Máxima sluit af met een receptie in de Grote of St.-Nicolaaskerk. Daar wil de Prinses graag persoonlijk kennis maken met de vrijwilligers die museum Sjoel Elburg mogelijk maken. Het eerste bezoek van Prinses Máxima aan Elburg duurt ongeveer tot twaalf uur. Museum Sjoel Elburg, gevestigd in een monumentaal synogogegebouw, geeft bezoekers met presentaties, tentoonstellingen en educatieve programma’s informatie over de sociale, economische en culturele geschiedenis van de joodse gemeenschap in Elburg. In het museum staan de verhalen centraal over hun (on)gewone dagelijks leven. Dankzij de nieuwbouw kan het museum haar educatieve programma’s voor basis- en voortgezet onderwijs uitbreiden en ruimte bieden voor wisseltentoonstellingen.  Museum Sjoel Elburg is op woensdag 13 juni 2012 gesloten voor het publiek. Op donderdag 14 juni 2012 opent de eerste tentoonstelling in de nieuwe zaal. Onder de titel ‘Ik vergeet jou nooit’ toont het museum nieuw werk van de kunstenares Jip Wijngaarden, schilderrijen geïnspireerd op een liefdesverklaring uit het boek Hooglied.