Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Prinses Maxima opent Sjoel

Prinses Máxima heeft onder grote belangstelling de nieuwbouw van Sjoel Elburg geopend. Om klokslag  half elf arriveerde zij onder begeleiding van een motorescorte van de politie bij de Grote kerk in Elburg. Honderden mensen wachtten de Prinses op en verwelkomden haar hartelijk.

Meer dan 450 gasten gaven Prinses Máxima een klaterend applaus toen zij in Elburg in de kerk plaatsnam om het openingsprogramma voor de nieuwbouw van de Sjoel mee te maken. De burgemeester van Elburg F.A. de Lange vertelde op humoristische wijze dat de Oranjes een lange geschiedenis met Elburg hebben en hij nodigde de Prinses uit om nog eens met het hele gezin terug te komen, bijvoorbeeld tijdens Kerst in de Vesting. “Dan kunt u gewoon verkleed komen en niemand die u dan herkent.”  De prinses moest er hartelijk om lachen.

Na een welkom door sjoelvoorzitter Theo van Ledden droeg Iris Schut een fraai gedicht voor van de nieuwe stadsdichter van Elburg Willem van Dijk. Na een muzikaal intermezzo van Lucette van de Berg vertelde kunstenares Jip Wijngaarden over  haar nieuwe tentoonstelling in de Sjoel, die nog tot 20 oktober 2012 te zien is.

In de kerk speelde de hele ochtend de Klezmerband Jofel Jiddische muziek wat bijdroeg tot een bijzondere sfeer. Bezoekers betoonden zich onder de indruk van de Prinses en staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Opening

In de Graaf Hendriksteeg stond het zwart van de mensen toen rabbijn Jacobs een toespraak hield waarin hij vertelde hoe tragisch het eigenlijk is dat er nu een museum in de voormalige Sjoel is. Niettemin prees Jacobs de Elburgers die dit prachtige museum zo fraai hebben uitgebouwd.

Na een kort bezoek aan de Sjoel, heeft Prinses Máxima de nieuwbouw bezocht ren kreeg zij een rondleiding van Jip Wijngaarden. Daarna sprak de Prinses met veertien schoolkinderen die net een les in de Joodse geschiedenis kregen.

Zie voor reportages van Omroep Gelderland en De Stentor

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1518261/Maxima-opent-nieuwbouw-Sjoel-Elburg.htm

http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/11208596/Maxima-opent-nieuwbouw-Sjoel.ece