Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Een ambitieus project voltooid

De feestelijke heropening van Museum Sjoel Elburg.

' Een museum dat is uitgegroeid tot een parel onder de musea in Nederland', aldus commissaris van de Koning, Clemens Cornielje. “Door de kwaliteitsslag die het museum nu heeft ondergaan is de aantrekkingskracht alleen maar toegenomen. Hij beklemtoonde dat verdraagzaamheid en integratie belangrijke thema’s zijn in deze tijd van toenemend antisemitisme en dat het daarom van belang is dat volwassenen én jongeren een bezoek brengen aan dit Joods museum in de provincie. “Om te leren”. Een wens die door de burgemeester van Elburg, de heer Jan Nathan Rozendaal, in zijn toespraak werd onderstreept. Felicitaties waren er ook van het Joods Historisch Museum (JHM) uit Amsterdam, vertegenwoordigd door mevrouw Hetty Berg. “Zoals het JHM de geschiedenis van de Joden in de vier grote steden laat zien, zo belicht Museum Sjoel Elburg de geschiedenis van de Joden in de mediene.’

in de Grote of St. Nicolaaskerk van Elburg mochten we de blijdschap en voldoening over het resultaat van een ingrijpende verbouwing en uitbreiding met elkaar delen. Een ambitieus project van een klein museum in de mediene. De officiële openingshandeling werd verricht bij de entree van het museum door Clemens Cornielje en Constant Vecht, een nazaat van de Joods Elburgse familie Vecht.

Het omvangrijke project werd in financiële zin mede mogelijk werd gemaakt door genereuze bijdragen van de provincie Gelderland en de gemeente Elburg. In de vaste tentoonstellingsruimte zijn de uiteenlopende thema's rond het samenleven van de Joodse burgers met hun niet-joodse stadgenoten op inhoud grondig geactualiseerd en sluiten naadloos op elkaar aan. Het laat zien wat ten diepste de drijfveer is van die club van vrijwilligers die dit verhalenmuseum draaiende houden. Scheidend voorzitter Theo van Ledden zei het zo: "Zolang wij de verhalen blijven doorvertellen, leven zij onder ons".

Jan Nathan Rozendaal, burgemeester van Elburg
Terecht een feestelijke bijeenkomst. En toch voelt het ook dubbel. De Sjoel was feitelijk nooit als museum bedoeld.